Dacă PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere de premier o voi accepta, ”că este Orban îl accept, că este Cîțu îl accept sau să fie altcineva”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

"Este posibil să se înțeleagă în coaliția de dreapta și să vină cu o propunere, asta aștept eu, ca și președinte, să se formeze o majoritate și să propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere o voi accepta, că este Orban îl accept, că este Cîțu îl accept sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Este prima variantă și sper să meargă repede mai departe. Să avem puțină răbdare, să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă sau prin intervenții", a declarat Klaus Iohannis, după ce a participat la închiderea oficială a campaniei naționale de împădurire "O pădure cât o țară", la Bolintin-Vale, județul Giurgiu.

”Trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele ... Să avem puțină răbdare, să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă sau prin intervenții. Și pentru mine este important să se formeze relativ repede un guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică, să avem un guvern care se bazează, de preferat, pe o majoritate solidă în Parlament și să mergem mai departe că de lucru este foarte, foarte mult. Nu doar plantarea de păduri, care este o chestiune, care cum am zis, mi se pare foarte importantă, trebuie să continuăm măsurile împotriva pandemiei, măsurile economice, programul pentru fonduri europene, trebuie construit bugetul, trebuie planificate autostrăzi, spitale, căi ferate, drumuri județene și multe, multe altele”, a spus Iohannis.

Președintele și-a exprimat nemulțumirea față de informațiile scurse în presă, care alimentează neîncrederea în politicieni:

”Sincer, motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum sunt în negociere, deci e foarte devreme să vorbim despre vreun eșec, din păcate e devreme să vorbim și despre o reușită. Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face, pur și simplu. O negociere se face între echipele desemnate din partide și nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni, un lucru care este profund contraproductiv, că până la urmă, ne place, nu ne place, așa este în toate democrațiile, politicienii conduc țara și atunci ce câștigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câștigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem și nu se rezolvă absolut deloc problemele”.

Ludovic Orban și-a dat demisia din fruntea Guvernului, după ce PNL a pierdut alegerile parlamentare. Liberalii s-au dus la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Florin Cîțu să fie premierul noului Guvern de coaliție. Discuțiile cu PNL și UDMR au intrat în impas, din cauza faptului că Orban și Dan Barna au insistat pentru a primi conducerea Camerei. Ultima variantă apărută pe surse, este că ambii au renunțat la această pretenție, președintele PNL dorind să fie din nou premier, iar copreședintele USR PLUS - vicepremier.