Președintele Klaus Iohannis susține că nu a elaborat proiectele legilor securității naționale și a dat asigurări că nu vor trece de el legi care încalcă principiile de bază ale democrației.

"Acuma cred că știți că nu președintele elaborază legi și nu are drept de inițiativă. Eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună inițiatorii. Interesul pentru a avea legi solide, moderne nu este din primăvară, este un interes care a apărut de ani de zile și eu am solicitat încă din primul mandat ca specialiștii să lucreze la modificarea lor", a declarat Klaus Iohannis, întrebat când și cine a elaborat legile privind siguranța națională.

Iohannis a mai afirmat că "unele dintre legi sunt anacronice" și "nu putem să funcționăm în secolul 21 cu legi ale securității naționale făcute în 1991-1992".

"S-a început cu niște drafturi, dar ele nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. De mine nu o să treacă nicio lege care încalcă principiile de bază", a concluzionat el.

Șeful statului a refuzat însă să spună dacă drafturile legilor au ajuns sau nu și la el înainte să apară în presă.

G4Media.ro, publicație care a dezvăluit prima dată drafturile legilor secirutății naționale: În 5 iunie ați spus că știți sursele G4Media.ro și le-ați amenințat. Citez: ”Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați. (…) Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”. 45 de ONG-uri din România, dar și organizația internațională Reporteri fără frontiere au criticat poziționarea dvs. Având în vedere că sunteți garantul respectării Constituției, care include la articolul 31 și Dreptul la informație, și cu tot respectul pentru instituția prezidențială, cum v-ați permis să identificați sursele și să amenințați sursele unei publicații?

Klaus Iohannis: Cred că vă așteptați de la președintele României să știe puțin mai mult decât publicul general. Eu nu m-a referit nici la persoane sau la publicații. Am spus că e greșit ca în această fază foarte devreme a drafturilor să fie lumea agitată. Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați cum nu cred că s-a simțit cineva amenințat care a lucrat pe aceste drafturi. Îmi mențin afirmația. Nu trebuie să vă simțiți amenințați.

G4Media.ro: Folosiți puterea mare pe care o aveți pentru a afla sursele de informare a unor publicații?

Klaus Iohannis: Nu! Și știți bine că nu o fac. Declarația spune că cel care a dat în media aceste drafturi nu a făcut un secret. Chiar și dvs la G4 știți că nu îmi folosesc puterea pentru a intimida presa.

G4Media.ro: Pentru că suntem la momentul elefantului din încăpere, ați spus că drafturile nu au ajuns la Administrația prezidențială. SIE a spus că proiectele au fost elaborate în colaborare cu Departamentul Securității Naționale. Cineva nu spune adevărul.

Klaus Iohannis: Au fost colegi din departament care au lucrat pe aceste drafturi. Dar legile nu au ajuns la mine și nu le-am cenzurat.

G4Media.ro: Având în vedere cum arată aceste drafturi care exced limitele democratice, ați cerut demisii?

Klaus Iohannis: Mă voi îngriji ca aceste excese să dispară. Fiți asigurat că președintele are grijă de aceste chestiuni.

Iohannis nu e îngrijorat de derapajele din legile securității naționale, ci de darea lor pe surse

Mai mult pe EurActiv »