Președintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel către români să respecte măsurile împotriva COVID-19, anunțând că "tendința actuală este una de creștere accelarată a infectărilor", iar "măsurile de restricție sunt inevitabile"

"România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la începutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în privința numărului de decese și a pacienților internați al ATI. Trei indicatori care, corelați, trag un semnal de alarmă de care avem cu toții responsabilitatea să ținem cont. Tendința actuală este una de creștere accelarată a infectărilor. Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate, cu atât mai repede își vor face efectele și vor fi ridicate", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai susținut că nu doar în România sunt probleme grave, ci și în restul lumii, iar reîntoarcerea la normalitate este foartre grea în acest moment, aflându-ne "într-un moment critic".

Totodată, acesta a întărit că orice decizii ar lua statul, dacă oamenii nu respectă măsurile printr-un efort colectiv, epidemia va lua amploare.

Președintele le-a transmis un mesaj de mulțumire cadrelor medicale.

"Transmit un mesaj special de recunoștință tuturor medicilor și personalului medical din Româniap entru profesionalismul și dedicarea dovedite. Acești oameni extraordinari merită respectul și admirația noastră. Avem încredere în medicii noștri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare, dar sunt convins că vor acționa cu același devotament", a explicat acesta.

Iohannis a mai afirmat că nu este nevoie să fie închisă toată țara pe motiv că există anumite focare, dar evaluările vor decide zonele în care se impun restricții. "E bine să se acționeze local, țintit, acolo unde se răspândește cel mai bine boala", a replicat șeful statului.

El a reiterat că nimeni nu poate aștepta ca doar Guvernul să oprească epidemia, ci fiecare dintre noi are această răspundere.

"Boala nu se răspândește de la o autoritate la alta, de la o instituție la alta, ci de la om la om", a fost replica lui Iohannis, întrebat ce crede despre acțiunile sale și ale Guvernului în această perioadă.

Chestionat legat de închiderea teatrelor din București, domeniu în care numărul de infecții a fost foarte scăzut, președintele a răspuns că deciziile sunt luate la recomandarea experților, iar "cultura, din păcate, s-a manifestat de cele mai multe ori prin spectacole, unde riscul este mai mare".

Despre organizarea alegerilor parlamentare în actualul context epidemiologic, președintele a declarat că probabil campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc pentru că "democrația fără alegeri nu funcționează".

Președintele nu crede că numărul mare de cazuri noi de coronavirus are legătură cu alegerile locale care au avut loc acum zece zile, dar în unele localități poate să aibă legătură cu "petrecerile ilegale făcute după alegeri".