Klaus Iohannis a afirmat, pe tema discuției privind definirea familiei tradiționale, că toleranța "nu înseamnă să fii tăntălău", ci să accepți și alte viziuni decât ale tale, acuzând faptul că unii politicieni l-au criticat pentru poziția sa.

”Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. După părerea mea, tema chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească", a afirmat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu studenții de la Științe Politice.

El a adăugat că nici reacțiile politicienilor nu au "mișcat electoratul" în mod semnificativ față de acest subiect și i-a criticat pentru atitudinea față de declarațiile sale inițiale pe tema toleranței.

"S-au găsit bineînțeles unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei și că eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative", a continuat președintele, relatează News.ro.

Șeful statului a arătat că subiecte de acest fel țin de ceea ce se numește "pacea socială", care nu poate fi atinsă prin vot și prin referendum, ci prin compromis: "Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți. Dacă pacea socială în țară se rupe nu există niciun câștigător, există numai perdanți. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranți. A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri, alte opinii".

Iohannis a declarat, pe 19 octombrie, întrebat ce părere are despre demersul Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției pentru definirea explicită a căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, că el este adeptul toleranței și consideră ca fiind "greșită" calea "fanatismului religios" și a solicitărilor ultimative.

Șeful statului a declarat că societatea trebuie să revină la toleranță și la "acceptarea celuilalt".

Politicieni din cadrul PSD dar și de la PNL au criticat poziția președintelui, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, spunând că el este ”un om tradiționalist”, un ”creștin-ortodox și eu văd familia formată dintr-un bărbat și o femeie și, când vrea Dumnezeu, și cu copii”. 

Și BOR a reacționat, precizând că ”propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă o solicitare ultimativă, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății - familia”.