Președintele Klaus Iohannis promite că în scrut timp vom adera la Spațiul Schengen și vom scăpa de Mecansimul de Cooperare și Verificare (MCV).

"Voi discuta astăzi (joi - n.r.) cu liderii europeni despe Schengen. Însă, vedeți că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne imaginăm. Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că avem nu numai o față frumoasă. Avem și politicieni care atacă justiția, care atacă instituțiile europene. În aceste condiții, în loc să fim acceptați cu totul în Spațiul Schengen, au apărut acele discuții despre statul de drept din România, discuții antamate de politicienii noștri care vor altceva decât binele României. Pot să vă promit că peste puțin timp vom fi și în Schengen, și vom scăpa și de MCV", a declarat Klaus Iohannis înaintea Summitului de la Sibiu.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri președintelui să ceară liderilor UE aderarea României la Schengen și ridicarea MCV.

”Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la Spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni. În rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor”, a afirmat Dăncilă.