Președintele Klaus Iohannis nu a exclus introducerea unor ”măsuri mai puțin populare” în România dacă epidemia COVID-19 ia amploare.

Răspunsul lui Iohannis a venit după ce a fost întrebat dacă România ar putea introduce, pe modelul Italiei, obligativitatea certificatului verde.

"Este o măsură care se discută și la noi. Știți bine că am avut această discuție. Este o măsură deocamdată în discuție, ca și vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii și cu represalii, dar dacă nu reușim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului, de exemplu prin măsura cea mai naturală, prin vaccinare, atunci este posibil ca la un moment dat și astfel de măsuri mai puțin populare să fie luate în discuție și aprobate probabil acum de Parlament, cum Guvernul este interimar și nu poate să dea ordonanțe de urgență. Or, astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege", a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă certificatul verde ar putea deveni și la noi obligatoriu la locul de muncă, la fel ca în Italia.

Iohannis a mai spus și că valul patru ne-a lovit foarte rău și îi roagă foarte mult pe români să meargă să se vaccineze.

"Suntem într-un paradox. Suntem în pandemie, avem arma pentru a termina pandemia, este vaccinul și în continuare lumea stă și nu se vaccinează. Nu, nu pot să înțeleg foarte bine aceste reticențe. Este un vaccin verificat și răsverificat pe miliarde de oameni între timp, este un vaccin care funcționează foarte bine și îi rog pe români să meargă să se vaccineze, să terminăm odată cu această pandemie și să ne vedem de treaba noastră", a explicat acesta.

De asemenea, președintele este de părere că masca trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează destui/

"Este o măsură de precauție simplă, ușor de folosit și eficientă", consideră șeful statului.

În final, Klaus Iohannis a declarat că și-a făcut a treia doză de vaccin.