Fostul deputat PSD Iulian Iancu a fost numit miercuri membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, cu toate că este suspectat de legături cu Gazprom. Votul a avut loc în plen reunit, a fost secret și s-a exercitat cu buletine de vot.

Dezbaterile de miercuri din plen au fost de formă, după ce parlamentarii Coaliției au refuzat să ia cuvântul. Doar parlamentari de la USR și AUR s-au declarat împotriva numirii.

Iancu a primit 224 de voturi "pentru" și 86 de voturi "împotrivă".

Pe 8 iunie, cei patru candidați pentru funcție au fost Iulian Iancu (PSD), Scarlat Iriza (consilier al președintelui ANRE), Florian Munteanu (propus de USR) și Victorel Florin Rădoi (director în ANRE). Ei ar fi trebuit să fie audiați de parlamentari, însă PNL-PSD-UDMR nu au vrut să-i cheme în Comisiile de specialitate.

Cu toate acestea, contrar legislației, Iulian Iancu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcție.

"Este omul acuzat de un coleg de partid că este „cumpărat de Gazprom”, așa cum reiese din cablogramele Departementului de stat al SUA. Este omul care a fost respins de Klaus Iohannis pentru a fi membru în Guvern. Ce știa Klaus Iohannis atunci? Dacă a fost cerut, îi solicit domnului Marcel Ciolacu, liderul PSD, să prezinte public raportul SRI cu privire la Iulian Iancu”, a precizat, la începutul lunii iunie, deputatul USR Ionuț Moșteanu, adăugând că Iulian Iancu a blocat ani de zile exploatarea gazelor din Marea Neagră, gazele care ne-ar fi făcut independenți de energia din Rusia.

Iulian Iancu a fost numit în funcție după ce fratele baronului PSD Paul Stănescu a renunțat la scurt timp după numire la funcție.

Astfel, în martie, după demisia lui Alexandru Stănescu, Marcel Ciolacu a declarat că Iulian Iancu va fi supus unui proces de verificare, o procedură standard înaintea numirilor în funcție: ”Pentru toate propunerile politice din cadrul Guvernului sau din cadrul Parlamentului, am cerut prin Secretariatul General al Guvernului o astfel de verificare. Mi se pare de bun simț”.

Acum Ciolacu spune că nu are știință ca Iancu să fi lucrat sau să lucreze pentru un stat străin. ”Eu nu am știință în acest moment că există vreo problemă în ceea ce îl privește pe domnul Iulian Iancu, că ar fi lucrat sau că lucrează cu alt stat străin. Eu în acest moment nu am știință că domnul Iulian Iancu a lucrat sau lucrează pentru un stat străin. Dimpotrivă, ce știu cu certitudine de sută la sută, Iulian Iancu este un specialist pe zona de energie”, a afirmat liderul PSD.  

Referitor la acuzațiile potrivit cărora Iulian Iancu este cel care a blocat exploatările din Marea Neagră, Ciolacu a pasat răspunderea: ”Eu îmi aduc aminte că a fost o guvernare de dreapta, haideți să numărăm anii mai bine. Eu îmi aduc aminte că am avut un guvern de dreapta timp de vreo doi ani de zile”.

În luna mai, surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că SRI nu a oferit un răspuns după ce Marcel Ciolacu a cerut ca fostul deputat Iulian Iancu, posibilă propunere pentru ANRE, să fie verificat de serviciile secrete pentru a se vedea dacă este ”omul Gazprom”.

Suspectat de legături cu Gazprom

HotNews.ro a scris acum șapte ani, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, că numele lui Iulian Iancu a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom.

Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București".

Georgian Pop a fost președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

În 2019 el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept "omul Gazprom".

Începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom.

Iancu - o propunere contrară drumului european

”Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.”, a explicat în 2019 Iohannis motivul refuzului.

IANCU ÎN 2010: IULIAN IANCU: RUȘII NE IAU ÎN SOUTH STREAM DACĂ SUNTEM IEFTINI

Iulian Iancu spunea în 2010 - pe atunci președinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților că Gazprom ar putea face o oferta României pentru ca gazoductul South Stream să treaca pe teritoriul românesc. Potrivit lui, gigantul energetic aflat sub controlul statului rus  dorea să ajungă la o înțelegere în acest sens, dar numai dacă va obține un preț bun de la români, scria Money.ro, preluat de Ziare.com.

Directorul gazprom Alexei Miller a venit în octombrie 2010 la București pentru discuții în acest sens.

Iulian Iancu era de părere că România va obține profituri de sute de milioane de euro dacă South Stream va trece pe teritoriul său.