Iuliu Winkler face un scurt bilanț al celor nouă ani de apartenență a României la UE, apreciind că avem nevoie de un proiect de țară pentru sporirea performanței europene. Pe de altă parte, europarlamentarul PPE se teme pentru viitorul Europei.

EurActiv.ro: Ce a câștigat și ce a pierdut România în cei nouă ani de când este membră UE?

Iuliu Winkler: Consider că prin aderarea la UE, România a avut numai de câștigat și nimic de pierdut. Cred că analizele care vorbesc despre iluzorice pierderi ale României ca urmare a statutului său de țară membră a UE sunt afectate de nostalgia unor realități regionale și globale care astăzi pur și simplu nu mai există.

Sigur când vorbim despre câștig trebuie să distingem între câștigurile potențiale și progresul de facto al României în ultimii nouă ani.

 

Nu am reușit, din păcate, să valorificăm potențialul de câștig din nenumărate motive printre care cele mai importante sunt: slaba capacitate administrativă și, în general, deficiențele din domeniul organizării și managementului atât public, cât și privat, tendința excesivă de birocratizare, corupția, lipsa unei viziuni și a unui proiect de țară.

Chiar valorificat parțial, potențialul european înseamnă modernizarea infrastructurii, a localităților, a mediului rural, precum și importantele resurse financiare din Politica Agricolă Comună, dar și din Politica de Coeziune, conectarea treptată a României la fluxurile economice și comerciale europene.

Cred, de asemenea, că apartenența noastră la UE și la NATO sunt interconectate, de aceea trebuie să ținem seama și de avantajele care decurg din apartenența noastră la structura de securitate euro-atlantică.

EurActiv.ro: Un sondaj publicat luni și realizat în opt state membre arată că aproape jumătate dintre cei chestionați doresc un referendum privind rămânerea în Uniunea Europeană. Vă temeți pentru viitorul UE?

Iuliu Winkler: Da, mă tem pentru viitorul Uniunii Europene. Asistăm la escaladarea tensiunilor și diferențelor dintre statele membre ale UE pe axa nord-sud, dar și pe cea est-vest. Consider că cel mai mare pericol care amenință viitorul construcției europene este populismul și demagogia liderilor politici care nu ezită să se folosească de temerile firești ale cetățenilor în fața globalizării și a unei permanente schimbări care le afectează modul de viață și perspectiva unui viitor sigur.

 

Partidele politice mainstream și-au pierdut capacitatea de mobilizare a cetățenilor și distanța dintre instituțiile UE și cetățeni este din ce în ce mai mare.

Cred că forțele politice care cred în construcția europeană au o nevoie stringentă de reconsiderare a modului în care se adresează cetățenilor. Într-o epocă a comunicării instantanee și tabloide avem nevoie disperată de a găsi căile prin care să recâștigăm încrederea cetățenilor în UE.

EurActiv:ro: Ce-ar trebui să facă România pentru a nu mai fi "codașa” Europei în numeroase clasamente și statistici?

Iuliu Winkler: Într-adevăr, România este codașa Europei în destule statistici și clasamente, dar cu toate acestea paharul este pe jumătate plin. Avem și destule rezultate care ne îndeamnă să fim optimiști.

Trei priorități pentru a spori performanța noastră europeană sunt:

a) definirea unui proiect de țară printr-o largă dezbatere publică și definirea unor viziuni pentru regiunile României care să fie asumate de forțele politice, dar și de societatea civilă;

b) readucerea Parlamentului României în rolul pe care trebuie să îl joace în viața societății;

c) creșterea capacității administrative a României și conectarea actului guvernării la centrele de decizie și influență de la nivelul UE.