Aceste lucru e posibil după ce Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, două proiecte legislative de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR.

UPDATE

Legea prevede și venituri mai mari pentru judecătorii CCR. În cazul președintelui Curții, veniturile sale lunare se vor majora cu peste 3.000 de euro. (Detalii, pe EuropaFM.ro)

 

***

"Judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză", potrivit proiectului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, scrie Mediafax.

Pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), iar competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

"În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul justiției informându-l de îndată pe președintele CCR și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea Curții pentru urmărirea penală și arestare”, se arată în documentul care merge acum la președinte pentru promulgare.

În cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curții încetează de drept.