Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, Ministrului Justiției cererea de urmărire penală a fostului ministru de Interne Petre Tobă. Vineri, DNA a anunțat începerea urmăririi penale, Tobă fiind acuzat de favorizarea făptuitorului.

UPDATE

Luând cunoștință de răspunsul președintelui României la cererea transmisă de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului.

"La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. (mediatizat prin comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016)", arată procurorii anticorupție.

În dosar, Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane - șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.). Acestea sunt suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.  

Fostul ministru de Interne a ajuns, vineri dimineață, la sediul DNA, însoțit de un avocat, pentru a-i fi aduse la cunoștință, oficial, acuzațiile de favorizare a infractorului.

"Sunt convins că până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăția", a spus el, înainte de a se întâlni cu procurorii.

***

Avizul pentru urmărirea penală a fost dat în urma solicitării Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Deciziei Curții Constituționale nr. 270/2008.

”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Procurorii DNA au cerut, pe 1 septembrie, președintelui României să încuviințeze începerea urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pe care îl acuză că a încercat să îi protejeze pe șefii serviciului secret al MAI în fața anchetelor DNA.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizare a făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.

”La data de 1 aprilie 2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, explică procurorii.

Concret, procurorii spun că Petre Tobă a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate. Procurorii se referă la ancheta pe care au declanșat-o împotriva conducerii DIPI pentru folosirea în alte scopuri a fondurilor destinate informatorilor.