Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea prin care se dublează alocația pentru copii.

Președintele României a semnat marți ”Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 124/13.03.2019)”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Camera Deputaților a votat pe 18 decembrie proiectul de lege al PSD privind dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei, în timp ce liberalii au acuzat lipsa de bani la buget. Din acest motiv, premierul Ludovic Orban a declarat în mai multe rânduri că va proroga intrarea în vigoare a legii. 

”Cel mai probabil, soluția pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii”, a spus vinerea trecută Orban, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Președintele declarase joi că nu are de gând să refuze promulgarea legii și că așteaptă soluții de la Guvern.

”Poziția președintelui este firească. A spus că intenția domniei sale este acea de a promulga legea. Noi suntem puși într-o situație în care și dacă am vrea nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil, soluția pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare învigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici știți foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, a susținut Orban.

Și ministrul muncii, Violeta Alexandru, a precizat la Adevărul Live că nu sunt fonduri prevăzute la buget pentru creșterea alocațiilor pentru copii, astfel că, cel mai probabil, măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020.

Chestiunea alocațiilor va fi discutată și astăzi la întâlnirea de la Cotroceni dintre președintele Iohannis și premierul Orban. La întâlnire participă și vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.