Președintele Iohannis a declarat, după o întâlnire cu liderii partidelor parlamentare, că le-a propus elaborarea unui proiect de țară postaderare. Documentul, asumat de toți liderii politici, va stabili locul și nivelul de ambiție al României în UE.

"Este nevoie de un proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi", a precizat Klaus Iohannis, adăugând că toți au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de țară, unul postaderare.

"Această lucrare, acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcționa pe lângă Președinția României. Acest grup de lucru poate să funcționeze în varianta optimală aici la Președinție, chiar și într-un an electoral", a mai spus șeful statului, punctând caracterul "foarte constructiv" al discuției.

"Toți liderii politici și-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de țară poate să devină funcțional numai în situația în care este adoptat, aprobat, susținut consensual. Din păcate, în România am avut destul de multe așa-numite proiecte de țară, strategii care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de țară care va ghida mersul României pentru viitorul mediu și lung în UE, vom stabili care este locul României, rolul României și nivelul de ambiție al României în UE", a afirmat Iohannis, fără a oferi detalii în cadrul unei declarații de presă care a durat mai puțin de două minute și jumătate.

La începutul consultărilor, președintele Klaus Iohannis declarase că liderii politici trebuie să identifice "soluțiile pentru a poziționa România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

"Așa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuția pe tema Brexit-ului, să căutăm și să găsim soluții pentru a poziționa România cât se poate de bine", a declarat președintele Klaus Iohannis.

La discuții au participat președintele PSD, Liviu Dragnea, copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, copreședintele ALDE Daniel Constantin, președintele UNPR Valeriu Steriu, Kelemen Hunor de la UDMR și Varujan Pambuccian de la minorități.

Pe 16 decembrie anul trecut, Klaus Iohannis a afirmat în Parlament, unde și-a făcut un bilanț al primului său mandat prezidențial, că "România educată" trebuie să devină un nou proiect de țară.

Aniversarea Centenarului Marii Uniri în 2018 ”va trebui să fie nu doar un moment festiv, ci unul în care asumăm marile direcții de dezvoltare a României pentru secolul viitor. «România educată» ca proiect de țară ar trebui să fie una dintre aceste direcții, ea incluzând nu doar sistemul de învățământ, ci și încurajarea culturii, inovării și cercetării, stimularea creativității și aprecierea performanței”, a subliniat Iohannis.

Și fostul președinte Traian Băsescu vorbea de necesitatea unui nou proiect de țară, explicând că, după aderarea la NATO și UE, România nu a mai avut un astfel de proiect. În opinia sa, următorul proiect de țară ar fi trebuit să fie unirea cu R. Moldova.