Discursul despre teoria raselor susținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad este "o eroare majoră și este inadmisibil", iar UDMR trebuie să iasă public pentru a-și clarifica poziția, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

"În principiu este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. O teorie care a dusla cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel", a fost reacția lui Klaus Iohannis la 6 zile după ce premierul ungar a avut un discurs dur la Băile Tușnad.

Iohannis a precizat "este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR".

"Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să fie o discuție inclusiv în Coaliția de guvernare", a adăugat șeful țării.

Tot el a spus, referitor la discuțiile că UDMR ar trebuie să iasă de la guvernare după ce liderul formațiunii, Kelemen Hunor, i-a luat apărarea premierului ungar, că "nu vrea nimeni o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat".

+++

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, pentru Agerpres, că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliția de guvernare, pentru că Uniunea și-a îndeplinit până în prezent toate obligațiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tușnad despre România și despre autoritățile de la București.

"Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliție. O criză în coaliție este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliție, dacă nu putem să ne înțelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României și nu este cazul în coaliție. Fiecare și-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluții la problemele cetățenilor și la problemele cu care ne confruntăm cu toții, dar un conflict în interiorul coaliției pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliția, performanțele coaliției. Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliție, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliție. Deci, se poate discuta în coaliție ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuție", a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a reafirmat poziția "extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

"Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran și, din acest punct de vedere, n-am avut și nu avem dispute în coaliție. Deci, cu toții suntem de acord cu această poziție de la bun început. De altfel, poți să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, șefi de stat și de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poți să critici anumite atitudini. Poți să critici. Și România poate critica, și Ungaria poate critica, și Franța și toți cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare și libertatea de a avea o opinie nuanțată, diferită sunt interzise. Nu există așa ceva!", a subliniat vicepremierul.Potrivit președintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute în Uniunea Europeană în continuare, dar asta nu privește coaliția de guvernare, coeziunea acesteia.

"Am văzut că mulți au sărit: 'Trebuie scos UDMR de la guvernare'. Dar de ce? Pentru declarațiile noastre, pentru acțiunea sau inacțiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliție și a intereselor Guvernului și a țării, da, ok. Putem să căutăm sancțiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcționarea, de îmbunătățirea coaliției, dar aici nu este cazul. Da, să avem o discuție, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o ședință ulterioară a coaliției, se poate discuta. E un subiect important, am înțeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliție, n-au respectat acordul din coaliție, programul de guvernare și au acționat împotriva intereselor generale și specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune", a susținut Kelemen Hunor.

El a adăugat că și-ar dori să vină în România cât mai mulți lideri din UE pentru a-și prezenta viziunea. "Eu mi-aș dori să vină în România cât mai mulți lideri din Uniunea Europeană, să se audă foarte multe păreri și viziuni despre ce ne așteaptă, cum vrem să facem să fie mai ușor pentru cetățenii statelor din Uniune și cred că am fi cu toții mai aproape de adevăr, dacă am asculta foarte multe puncte de vedere, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu ele. Deci, putem clarifica această poziție, eu cred că pozițiile noastre sunt extrem de transparente și, sigur, încercăm să răspundem la toate întrebările formulate", a precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor a menționat că "Viktor Orban a făcut niște clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susținut la Tușnad, precizând că condamnă rasismul și că nu a fost o declarație așa cum a fost prezentată și probabil că acea propoziție greșită, interpretabilă, a fost scoasă din context și a fost interpretată".

În ceea ce privește aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenți la evenimentul de la Băile Tușnad, dintre care mulți au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente.

"În ceea ce privește prezența colegilor, acolo au fost foarte mulți oameni, merg din curiozitate, sunt curioși ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, așa cum erau curioși foarte mulți care n-au fost prezenți la Tușnad și au urmărit prin internet sau au citit ulterior - români, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo și aplaudă și aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alții aplaudă din simpatie, alții sunt de acord total sau parțial cu cele spuse și aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Și eu dacă mă duc la un spectacol aplaud și dacă îmi place în totalitate și dacă îmi place parțial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi și dacă ai fost de acord, și dacă n-ai fost de acord", a declarat președintele UDMR.