Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac dur la adresa PSD, acuzându-i pe social-democrați că intenționat au creat o criză sanitară pentru a putea critica deciziile Guvernului Orban.

"Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie. Așa un Guvern nu poate să lucreze fără legi. Guvernului i s-au luat din mână legile timp de aproape trei săptămâni și, practic, nu a putut să gestioneze așa cum a trebuit criza. PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp și a creat această situație în Parlament. Dar de ce? De ce a făcut PSD acest gest de un cisism inimaginabl? Explicația este cutremurător de simplă: PSD, nemulțumit de reușitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. Încă o dată: PSD intenționat a creat o criză sanitară pentru ca la final să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putu fi luate", a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că, până acum câtea săptămâni, pandemia a fost controlată foarte bine de Guvern, dar acest lucru nu a convenit PSD-ului.

"Guvernul și-a făcut treaba, președintele și-a făcut treaba. Și atunci, PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, PSD-ul controlează încă majorități în Parlament. PSD, împreună cu alții, cu UDMR, să nu uităm că recent PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele", a mai explicat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament și "au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona pandemia".

"Cu un cinism pe care l-am criticat și ieri, au tras de timp după ce au distrus parte din legislație să nu apară noua legislație. După ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos și m-au acuzat că eu caut vinovați. Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul. Pe voi", a mai completat șeful statului.

În atacul său la adresa PSD, Iohannis i-a acuzat pe social-democrați și că pentru ei nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit și au murit, ci a fost important să creeze o criză pentru a critica Guvernul.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că persoanele care nu se supun măsurilor pentru prevenirea răspândirii epidemiei vor fi amendați.

"Este momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicați. Toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respectă normele. Vă mulțumesc! Marea majoritate ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înțeles vor fi amendați. Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele, pentru a putea stăpâni aceast boală", a mai adăugat acesta.

PSD acuză "Guvernul incompetent și criminal" că nu și-a făcut treaba

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a ieșit la scurt timp după declarația președintelui Klaus Iohannis pentru a-i da replica.

"Domnul Iohannis minte așa cum a făcut și ieri. După ce Guvernul lui a pierdut controlul pandemiei, acum Iohannis a pierdut și controlul rațiunii. A avut o ieșire la televizor extrem de nervos după dezastrul declarației de ieri. Toată România s-a săturat să aduce aceiași placă obosită: <PSD e de vină>", a spus Romașcanu.

Potrivit lui, Guvernul controlează DSP-urile, ISU, Ministerul Sănătății, MAI și "nu face nimic".

PSD mai acuză că toate criticile la adresa tergiversării adoptării legii carantinei și izolării nu sunt fondate pentru că ea a fost trimisă târziu la Parlament, iar în mai puțin de 48 de ore a fost adoptată de deputați.

"Iohannis vorbește de numărul de infectări de pe 6, 7, 8 iulie. Cei infectați în această perioadă erau de mult infectați. Știm din declarațiile oamenilor de știință că perioada de incubație a acestui virus este între 14 și 21 de zile. Ce legătură are asta cu momentul adoptării legii? Guvernul lui incompetent și criminal nu și-a făcut treaba", a mai declarat Romașcanu.