Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vorbit luni despre modificările aduse de Parlament legilor justiției, afirmând că acestea "amenință să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiția era afectată de corupție și influență politică".

"Pentru magistrații care nu au fost intimidați, noua legislație judiciară oferă mai multe oportunități pentru constrângere și pedepsire a magistraților ce creează agitație, prin intermediul unei Inspecții Judiciare mai puternice și a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători și procurori. (...) Aceste schimbări cumulate amenință să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiția era afectată de corupție și influență politică", a spus Hans Klemm la deschiderea Anului Universitar la Facultatea de Drept din București, scrie Agerpres.

Ambasadorul a mai spus că progresul din justiție este amenințat de amendamentele la Codurile penale, iar modificările arată "o încercare clară de a proteja anumite interese".

"Progresul făcut de justiția română este, de asemenea, amenințat de către amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară. (...) Deghizate în preocupare față de procesul echitabil și drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiție independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea și pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă", a mai punctat el.

Hans Klemm sublinează că Parlamentul a ignorat, printre altele, opiniile CSM și indicațiile Comisiei de la Veneția.

"Urmărind să facă aceste schimbări, Parlamentul s-a închis, motivând o nevoie de a acționa rapid și faptul că o consultare cu toți actorii implicați s-ar fi întâmplat, Parlamentul român a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiție semnată de majoritatea magistraților și indicațiile scrise ale unor experți ai Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene și al Group of States Against Corruption (GRECO)", a continuat Klemm.