Social-democrații s-au întrecut astăzi în mesaje de condoleanțe la moartea Regelui Mihai I. Nici măcar Ion Iliescu, cel care în anii 90 nu l-a lăsat pe fostul suveran să intre în țară, nu s-a putut abține.

"Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai!...Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc. Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice!", a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

"Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918", a scris și premierul Mihai Tudose.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că va propune CGMB ca Piața Victoriei să primească numele Regelui.

"Rămas bun, Majestate! Am aflat cu deosebită întristare vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regele Mihai I al României. Este o despărțire dureroasă, pentru că fiecare dintre noi pierde astăzi ceva din România profundă, demnă și frumoasă purtată în suflet cu atâta mândrie de Regele Mihai. Românii îl vor prețui mereu pentru că, mai presus de orice, Regele Mihai avea darul de a scoate la lumină ceea ce este bun și frumos din oameni", a scris vicepremierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

"Se încheie astăzi ultima filă din al Doilea Război Mondial, se încheie și o etapă din războiul rece, dar mai ales se încheie una din opțiunile care ar fi fost posibile după 1990. Acum, când lucrul acesta nu mai este posibil, unii se întreabă cum ar fi fost... Regele Mihai va rămâne o figură emblematică pentru istoria zbuciumată a României din ultimul secol, cu suferința imprimată pe față, cu voce molcomă, de poveste, dar cu coloana vertebrală neîncovoiată de vremuri", a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul personal.

Tot pe blogul personal a scris și fost președinte Ion Iliescu: "Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene".

Despre cum l-a oprit regimul Ion Iliescu pe Regele Mihai I să intre în țară în anii '90: l-a întors din drum de două ori și nu i-a permis să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu. (HotNews.ro)