Plenul Camerei Deputaților a decis miercuri eliminarea din lege a sintagmei "educație sexuală" în școli. Propunerea a venit din partea unor parlamentari PSD și PNL.

Proiectul a primit 269 de voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" și 35 de abțineri.

Marți, deputații din Comisia juridică au decis că derularea programelor de educație sexuală în școli să se poată facă doar cu acordul scris al părinților.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost adoptată de Camera Deputaților pe 10 martie. Pe 26 mai, patru parlamentari PSD și PNL au depus un amendament care elimină sintagma „educație sexuală” în școli și o înlocuiește cu sintagma „educație sanitară".

Președintele Iohannis a promulgat legea pentru predarea educației sexuale în școli în urmă cu două luni.

Ce prevedea inițial Legea 45/2020: "Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Modificarea propusă și adoptată de deputați: "Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

+++

La finalul lunii mai, Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) își exprimau dezamăgirea față de modul în care factorii decizionali apreciază importanța educației sexuale în școli, blocând accesul elevilor la informații necesare dezvoltării lor personale.

”Ne exprimăm ferm dorința de a contribui la clădirea unui sistem educațional care să corespundă nevoilor și intereselor elevilor din România, motiv pentru care am fost și continuăm să fim susținătorii implementării educației sexuale în școli, o parte integrantă a disciplinei educație pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor. Lipsa accesului la educație sexuală a fost promovată de organizații religioase, dar și de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susțin blocarea educației sexuale în școli prin introducerea unui acord parental. Așa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanța informațiilor studiate, nu ar trebui să condiționăm accesul tinerilor la educație sexuală de un acord parental acordat subiectiv”, precizau asociațiile într-un comunicat.