Modificarea legii avertizorului de integritate a fost adoptată marți de Senat pentru a treia oară, urmând ca deputații să dea urgent votul final.

Cu 80 de voturi "pentru" și 13 abțineri, proiectul, necesar pentru a debloca a treia tanșă de 3,2 miliarde de euro din PNRR, a fost solicitat de Comisia Europeană în urma angajamentelor pe care țara noastră și le-a luat în acest sens.

Proiectul a fost inițiat de șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și de șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, și de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Propunere legislativă privind modificarea art.6 alin.(2) din Legea nr.361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public a primit pe repede înainte raport favorabil marți în Comisia juridică din Senat și ulterior a intrat la votul din plen.

”Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în forma adoptată de Senat.

Inițial, formularea din lege era: ”Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”. Comisia Europeană nu a fost mulțumită de proiect și a transmis României că formularea ”indicii temeinice” introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime.

USR acuză că modificarea nu rezolvă cerințele de reformă din PNRR. În continuare, România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR.

"După trei luni de la adoptarea Legii privind avertizorul de integritate, PSD și PNL au schimbat un singur cuvânt din lege, respectiv au scos cuvântul „temeinice” din sintagma <indicii temeinice> care ar trebui prezentate de avertizorii de integritate, deși legea avea mai multe articole problematice. Cea mai gravă problemă vizează faptul că avertizorii care depun sesizări nu pot rămâne anonimi", susține USR într-un comunicat de presă.

Ei mai spun că proiectul de lege al Guvernului a fost trimis luni seară la Parlament, iar marți Comisia juridică din Senat l-a dezbătut în doar două minute, pentru a adopta un raport de admitere. Senatorii USR nu au fost lăsați să citească alte amendamente. Două ore mai târziu, legea a fost votată în Senat.

Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, a atras atenția că legea în forma propusă nu asigură siguranța avertizorilor de integritate, așa cum dorește Comisia Europeană și cum a propus US într-o inițiativă legislativă care este ținută blocată de o lună în Biroul Permanent. 

„USR a fost la Guvernare opt luni și v-a lăsat pe masă singurul plan strategic pentru dezvoltarea României. Sunt 30 de miliarde de euro pentru care USR a muncit și a lăsat ceva concret și de valoare la Guvern. În acest moment, blocați 2,8 miliarde de euro din acești bani și știați acest lucru încă de anul trecut, când ați dat această lege proastă. V-a spus și Comisia, v-am spus și noi, USR. Mai mult decât atât, anul acesta am venit cu o lege nouă, în care, de asemenea, v-am arătat, cu subiect și predicat, ce trebuie sa faceți, dar în continuare prioritatea PSD și PNL este să facă scăpați hoții”, a spus senatoarea USR Simona Spătaru. 
 
USR a depus în 17 februarie 2023 o inițiativă legislativă care corectează actuala lege și le oferă o protecție reală avertizorilor de integritate, dar PSD și PNL au refuzat să o introducă în circuitul parlamentar.

Este a treia oară când legea ajunge pe masa Parlamentului. Pe 20 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat a doua oară legea avertizorilor de integritate, iar USR acuza atunci că majoritatea PSD, PNL și UDMR nu a ținut cont de propunerile sale.

Concret, USR acuza că adoptarea s-a făcut fără a ține cont de propunerile care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituțiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime.

Asta după ce pe 28 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind protecția avertizorilor în interes public.

Anterior, organizații neguvernamentale, asociații civice și sindicate și avertizori de integritate i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îi solicitau să nu promulge Legea privind protecția avertizorilor de integritate.

"Îi cerem președintelui țării să retrimită legea avertizorilor în Parlament, pentru repararea ei și protejarea avertizorilor de integritate, așa cum ne spune directiva europeană. Curtea Constituțională a declarat azi (miercuri - n.r.) că legea avertizorului, recent votată în Parlament, este constituțională, în ciuda apelurilor pentru respingerea ei, făcute atât de societatea civilă cât și de USR”, se arăta în scrisoare. (Detalii)

Legea a fost contestată de USR, dar CCR a respins pe 13 iulie sesizarea.

Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, anunța că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă Directiva privind avertizorii de integritate.