Proiectul de lege inițiat de Guvern privind starea de alertă a fost dezbătut și votat miercuri de Camera Deputaților, for decizional. PNL a introdus un amendament neconstituțional, iar la votul pentru eliminarea lui s-a abținut.

UPDATE

 

  • Raportul a fost adoptat și poate fi consultat AICI. Legea a primit 267 de voturi "pentru," 26 "împotrivă" și cinci abțineri și merge la președinte pentru promulgare. 

Amendamentul PNL, introdus de liderul deputaților liberali, Florin Roman, care prevede intrarea in vigoare a legii din momentul publicării sale în Monitorul Oficial a fost adoptat de Comisie. Prevederea încalcă art. 78 din Constituție, care spune: Legea se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

Articolul nu a fost modificat nici după retrimiterea la Comisie, dar liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a cerut eliminarea lui, însă Florin Roman a declarat că "CCR decide ce e constituțional, nu PSD". 

Liderul deputaților, PSD Alfred Simonis, a cerut respingerea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial, inițiatorul, Florin Roman, declarând că este de acord cu retragerea lui.

Mall-urile de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare, nu vor mai fi închise.

A fost modificată și valoarea amenzilor, astfel că o persoană care încalcă prevederile în perioada stării de alertă poate fi amendat cu cel mult 15.000 de lei.

PNL a introdus și amendamentul care pevede că, pe durata stării de alertă, purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, terminalele aeroporturilor și stațiile de metrou, precum și în interiorul oricărui mijloc de transport în comun.

Și articolul potrivit căruia pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID- 19, pot fi suspendate din funcții persoanele cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Sănătății și din unitățile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătățiia fost eliminat, la propunerea UDMR.

A fost eliminat articolul, la propunerea UDMR, care prevede că pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție si conducere, pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs.

Și prevedere prin care numirea se face prin ordin al ministrului sănătății și încetează de drept la data încetării stării de alertă a fost eliminată.

PSD a introdus un amendament care spune că, pe durata stării de alertă, activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private se vor putea desfășura potrivit unor regulamente ce prevăd măsuri de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al Ministrului Culturii și al Ministrului Sănătății. 

Organizarea măsurilor de protecție sanitară și a condițiilor de desfășurare pentru activitățile prevăzute mai sus pe perioada stării de alertă se stabilesc prin ordin comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, la propunerea CNSSU.

De asemenea, accesul în lăcașele de cult se poate face dacă se respectă distanța minimă de siguranță.

+++

Proiectul a fost reîntors în Comisie, plenul fiind suspendat deocamdată. 

Deputații juriști au fost convocați pentru o nouă ședință a comisiei, după ce legea care prevede măsurile dispuse în perioada stării de alertă a fost adoptată greșit. În lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități, însă deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective. Altfel spus, deputații au stabilit pedepse pentru fapte care nu există, potrivit Digi24.ro.

+++

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adus din nou modificări legii care instituie starea de alertă. O modificare adusă arată că amenzile date pe perioada stării de alertă nu pot depăși suma de 2.500 de lei.

O altă prevedere adoptată de deputații juriști spune că, dacă starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, Parlamentul trebuie să adopte încuviințarea. Senatul decisese marți ca Parlamentul să încuviințeze doar dacă instituirea stării de alertă vizează toată țara.

Dacă Senatul a scos măsurile de carantină, izolare și interzicerea circulației persoanelor sau vehicuelor, Camera Deputaților le-a reintrodus.

+++

Proiectul de lege nu a intrat încă în dezbaterea Camerei Deputaților pentru că se așteaptă raportul Comisiei juridice.

Legea a fost dezbătută și votată marți de Senat, dar proiectul a suferit modificări substanțiale, majoritatea venite din partea PSD.

Cum s-a modificat legea în Senat?

Un amendament adoptat în Comisie, propus de social-democratul Șerban Nicolae, prevede că starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul României după ce se supune votului Paralamentului.

O altă completare adusă legii spune că Parlamentul se pronunță asupra deciziei într-o ședintă comună, în termen de 5 zile de la instituirea stării de alertă.

Tot Șerban Nicolae a propus și s-a adoptat un amendament prin care terasele să se deschidă din 15 mai, dacă se respectă distanțarea socială.

De asemenea, Robert Cazanciuc a propus eliminarea tuturor măsurilor de izolare, carantină, interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise. 

Senat: Legea inițiată de Guvern pentru a institui starea de alertă, adoptată în forma impusă de PSD

Mai mult pe EurActiv »