Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care prevede introducerea educației sexuale în școli, denumită "educație pentru sănătate", potrivit Agerpres.

Legea stabilește că în unitățile școlare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

S-au înregistrat 224 voturi "pentru", unul "contra" și 49 de abțineri. Legea merge la promulgare la Klaus Iohannis.

Deputații au decis, în acest sens, să admită în parte cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Legea reglementează posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creșterea și îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, și a altor persoane față de care acesta a dezvoltat relații de atașament sau s-a bucurat de viața de familie. De asemenea, legea prevede redefinirea serviciilor de tip rezidențial, precum și instituirea unei indemnizații lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului.

Textul adoptat inițial de Parlament prevedea că în unitățile școlare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv educație.

În cererea de reexaminare se preciza că prin introducerea sintagmei "educație pentru viață, inclusiv educație sanitară", textul de lege se îndepărtează de principiul "promovării educației pentru sănătate" prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educației naționale nr.1/2011.

Deputații au reformulat textul, stabilind "derularea sistematică în unitățile școlare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

"La dezbateri, deputatul AUR Alin Coleșa a afirmat că nu este nevoie de "sexualizarea copiilor".

"Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creștem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educație ar trebui să aibă la bază niște concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte", a spus Coleșa.

Deputata USR Simina Tulbure a spus că România este pe primul loc la numărul de mame minore.

"Trebuie să vorbim acum despre educația sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul țărilor din UE unde violența domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimțământ, pentru că elevii noștri nu cunosc ideea de consimțământ. Așadar, nu înțeleg de ce să vorbim de educație sanitară într-o țară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noștri, care învață despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializați în școli care ar trebui să vorbească despre educație sexuală", a spus Tulbure.

Deputata PNL Mara Calista a spus că dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc, menționând că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani și cazuri de violență domestică cu minore.

"Una citim, una sunt recomandările și alta sunt realitățile în care trăim", a spus Calista.

Deputatul Miroslav Merka a susținut, la rândul său, că România este o țară democratică, dar și "o țară creștină".

"Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt. (...) În cadrul orelor de dirigenție am avut obligația să pregătim copiii, părinții pentru așa ceva, pentru aceste activități neprincipiale. Să fim serioși! Credeți că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitați prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o țară democratică, dar și o țară creștină. Eu nu aș dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele", a mai spus Miroslav Merka.

Deputatul PSD Adrian Solomon a menționat că acest proiect se referă, în principal, la drepturile copilului și este necesară adoptarea lui cât mai rapidă.

"De prea mult timp așteaptă acest proiect să intre în dezbatere și să ia drumul promulgării. Este o reexaminare trimisă de președintele Iohannis încă din august 2020. (...) Reexaminarea se referă doar la un articol care, iată, ce pasiuni naște. Să lăsăm pasiunile astea marginale pentru că proiectul este despre drepturile copilului și nu despre ce se învață la școală", a adăugat Solomon.