Mai mulți liberali au inițiat o propunere legislativă ce prevede ca Academia de Științe ale Securității Naționale să intre sub controlul parlamentar, să susțină cursuri de perfecționare, iar indemnizațiile membrilor săi să fie plătite de la buget.

Propunerea legislativă se află pe ordinea de zi a ședinței de marți a Comisiei de apărare din Senat, relatează News.ro. 

Parlamentarii PNL doresc să includă comisiile de apărare și de învățământ din ambele Camere ale Parlamentului în categoria organismelor partenere și beneficiare ale Activității Academiei de Științe ale Securității Naționale.

Propunerea legislativă introduce o nouă atribuție în sarcina ASSN, aceea de a elabora cursuri de carieră în domeniile de interes ale Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și SRI, precum și la solicitarea comisiilor de specialitate din Parlament.

Totodată, documentul prevede ca plata indemnizațiilor lunare viagere de care beneficiază membrii titulari și cei corespondenți ai ASSN să fie suportată de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetele Ministerului Educației, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și SRI.

Inițiatorii susțin că funcționarea Academiei aduce un plus de valoare învățământului superior de carieră în domeniul securității naționale.

Guvernul a transmis că nu susține propunerea legislativă a PNL. 

Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) a fost înființată în 2012, la capătul unui proces legislativ ce a început în 2011. Principalul inițiator al legii a fost parlamentarul Gabriel Oprea, el fiind primul dintre semnatari pe expunerea de motive ce însoțește proiectul inițial.

Din legea prin care s-a înființat ASSN, inițial sub numele Academia de Științe Militare, reiese că aceasta este o ”instituție publică de interes național în domeniul cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”.

ASSN se află în coordonarea MAI, MApN și SRI.

Academia nu are un site propriu, astfel că nu este clar ce activități desfășoară membrii ei.

Nu există nicăieri o listă a membrilor acestei academii, deși, conform legii, din 2015 aceștia primesc indemnizații cu titlu de rente viagere de la bugetul statului.

În 29 ianuarie 2015, la două zile după ce demisiona de la conducerea Serviciului Român de Informații, George Maior era ales președinte al ASSN.

Teoretic, Maior este încă președinte al Academiei, el fiind doar suspendat din funcție pe durata mandatului de ambasador în SUA. Conducerea interimară a ASSN i-a revenit unui alt fost ministru al Educației, Remus Pricopie, rectorul SNSPA care a fost titularul portofoliului din 2012 până în 2014.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, este și el membru al acestei Academii.