Discuțiile dintre PSD și Partidul Socialiștilor Europeni (PES) pe tema legilor justiției continuă și se înregistrează progrese, dar e nevoie de rezultate rapide și certe pentru consolidarea parteneriatului, spune liderul social-democraților din PE.

Socialiștii europeni au criticat unele măsuri luate de guvernul condus de PSD, principalul critic fiind chiar Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și candidatul PES la postul de președinte al Comisiei Europene.  

Dar discuțiile nu au mers până la excludere și nici alte măsuri punitive nu au fost luate, chiar dacă PES nu este în totalitate mândru de ce face guvernarea PSD.

„Când vorbim de problemele din România, am reacționat imediat, am avut un dialog deschis cu premierul (Viorica Dăncilă) în grupul S&D înainte de preluarea Președinției Consiliului UE; i-am scris o scrisoare în care ne exprimam îngrijorările în privința evoluțiilor legate de procedurile judiciare și reforma codurilor penale”, a declarat Udo Bullmann, șeful grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, într-un interviu acordat EURACTIV.com.

El a adăugat că a discutat, împreună cu Frans Timmermans și Serghei Stanișev, șeful PES, la Madrid cu Liviu Dragnea și i-au spus clar liderului PSD că este nevoie ca România să se angajeze pe calea unei reforme care să includă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Dialogul continuă, atât la nivel instituțional cât și la nivelul partidelor. Am remarcat progres, dar avem nevoie încă de rezultate rapide și stabile pentru ca parteneriatul politic să fie consolidat”, a spus Bullmann.

Întrebat dacă s-a pus problema unei suspendări a PSD din familia europeană, cum a făcut Partidul Popular European (PPE) cu Fidesz, Bullmann a spus că nu se pune problema unei comparații între situația din Ungaria și cea din România.

„Am criticat PPE pentru că a așteptat nouă ani înainte de a avea o reacție parțială. Ani de zile, partidul Fidesz al lui (Viktor) Orban a acționat și a adoptat acte normative în contrast evident nu doar cu legislația europeană, ci și cu valorile noastre comune europene. Prin slăbirea sistemului judiciar, subminarea libertății presei, derularea unor campanii anti-imigranți și anti-semitice și atacarea ONG-urilor, Orban a subminat sistematic valori fundamentale ale Europei”, a precizat Bullmann.

Confruntat de mai mult timp cu voci care cereau excluderea Fidesz, PPE a decis suspendarea partidului de guvernământ din Ungaria până când un comitet de evaluare va analiza respectarea statului de drept și a valorilor populare în Ungaria.

Pe fondul modificărilor asupra legilor justiției și a codurilor penale adoptate sau discutate în ultimii doi ani în România, mai multe voci europene au cerut dezavuarea PSD și ALDE de către familiile socialiștilor și, respectiv liberalilor europeni. Și liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, a cerut partenerilor din România ca guvernul să aplice în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și ONG-urilor. „Dacă vor face acest lucru vor avea un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a avertizat Verhofstadt.