Premierul desemnat Dacian Cioloș a depus luni dimineață lista de miniștri si programul de guvernare în Parlament.

UPDATE

"Acest Guvern are foarte mari șanse să pice în Parlament cu cel mai mare număr de voturi. Cred că Cioloș o să bată recordul lui Cîțu care a picat deja cu cel mai mare număr de voturi”, a declarat prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

+++

La ora 18:00 urmează să aibă loc ședința Birourilor permanente reunite în care se va stabili calendarul învestirii Guvernului. Marți ar urma să fie audiați miniștrii propuși, iar miercuri se va dezbate și vota învestirea. 

+++

Dacian Cioloș a declarat după ce a depus lista de miniștri si programul de guvernare în Parlament că speră ca Birourile permanente reunite să stabilească rapid un calendar pentru audierea miniștrilor propuși și votul propriu-zis de învestire.

Cioloș a recunoscut că, dacă Guvernul monocolor al USR va ajunge să fie învestit, va fi unul fragil.

El a recunoscut că măsurile din programul de guvernare, printre care, obligativitatea certificatului verde pentru toate activitățile, limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu public închis și decalarea anului școlar cu două săptămâni, sunt dure, dar e nevoie de "măsuri excepționale".

"Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența și să acționeze cu bună-credință. Noi am acționat cu bună credință, cu onestitate și cu transparență de la început, fără să facem jocuri politice, fără să încercăm să profităm în vreun fel sau altul prin speculații de acest moment. Vreau să-i asigur pe colegii din Parlament că vom acționa în continuare cu onestitate. Nu avem nici cea mai mică intenție să deschidem o confruntare politicianistă în Parlament doar ca să câștigăm puncte politice. Fiecare dintre ei va vota cu propria conștiință și sper ca fiecare să se gândească de două ori când vor vota și decide, dacă vor trece sau nu guvernul pe care îl prezentăm. Nu e momentul de jocuri politice", a spus Cioloș la Parlament.

”Am încercat să negociem o majoritate politică înainte de a ajunge la acest moment. Nu am reușit acest lucru, însă am decis să mergem până la capăt, pentru că eu consider că acest mandat pe care l-am primit e ca o responsabilitate și o responsabilitate se asumă până la capăt, iar dacă acest guvern are sau nu susținere, se decide doar prin vot. Evident că negocieri în prealabil pot ajuta acest lucru, dar nu putem ști dacă are sau nu o susținere decât la votul în Parlament și de aceea suntem astăzi în acest moment", a mai spus Cioloș.

Ce urmează:

Birourile permanente reunite urmează să stabilească un calendar pentru audierea miniștrilor propuși în Comisiile parlamentare de specialitate. Aceștia urmează să fie avizați fie pozitiv, fie negativ, însă avizele sunt consultative. Dacă un ministru este avizat negativ, premierul desemnat nu este obligat să-l înlocuiască.

După audieri, urmează să fie stabilită data la care premierul desemnat vine în fața plenului reunit al Parlamentului și cere votul de învestire. Pentru a fi validat, acesta trebuie să adune 234 de voturi de la senatori și deputați.

+++

Biroul Național al USR și Comitetul Politic al partidului au agreat duminică lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare. 

Propunerea USR de program de guvernare poate fi consultată aici: https://bit.ly/ProgramdeGuvernareUSR 

Lista Guvernului:

Prim-ministru - Dacian Cioloș

Ministerul Finanțelor - Dragoș Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - George Cățean

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Mihai Goțiu

Ministerul Justiției - Stelian Ion

Ministerul Apărării Naționale  - Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Claudiu Năsui

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Ionuț Moșteanu

Ministerul Energiei - Cristina Prună

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Cătălin Drulă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Oana Țoiu

Ministerul Sănătății - Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii - Iulia Popovici

Ministerul Tineretului și Sportului - Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Monica Berescu

Ministerul Educației - Corina Atanasiu