Liderul PSD spune că șeful statului nu are nevoie de un mandat din partea Parlamentului pentru a susține poziția României în fața UE, dar Iohannis nu trebuie să excludă o dezbatere care "să unifice clasa politică în jurul interesului național".

"Se anunță vremuri dificile la nivel european, care reclamă unitatea între toți românii. Nu e vorba doar de ce face președintele în relația cu oficialii europeni. Contează cum vor acționa toți decidenții români: Guvernul, partidele politice, europarlamentarii români și toți ceilalți care pot sprijini într-un fel sau altul interesul României la nivel european", a scris, luni, pe Facebook, președintele PSD, Liviu Dragnea.

"Să analizăm împreună fiecare scenariu privind viitorul Uniunii Europene și să stabilim în mod clar cum vom reacționa în fiecare caz. Să învățăm de la cei care au făcut MareaUnire, al cărei centenar urmează să-l sărbătorim anul viitor. Să ieșim din logica păguboasă a conflictelor politice interne, să fim uniți și să ne pregătim pentru a apăra interesul național, pentru că nimeni altcineva nu o va face în locul nostru", a mai scris Dragnea.

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea i-a propus șefului statului, Klaus Iohannis, să inițieze, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice și diplomatice.

Iohannis nu discută cu liderii coaliției de guvernare înainte de Consiliul European

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că șeful statului nu a luat în considerare solicitarea coaliției de guvernare de a avea o discuție pe tema Consiliului European de primăvară care va avea loc la Bruxelles în zilele de 9 și 10 martie. 

"Această solicitare a fost făcută de către președintele Camerei Deputaților și am înțeles că, oficial sau semioficial, ne-am trezit cu un refuz din partea președintelui, din câte se pare. Ceea ce pot să vă spun este că, pentru decizii importante care se pregătesc în momentul de față la nivelul Uniunii Europene cu privire la desenarea proiectului viitor, a modului în care UE va funcționa, și din care facem parte, cred că este util să facem o consultare cât mai largă, în așa fel încât Parlamentul, care este singurul organism reprezentativ la nivelul societății românești, să poată să-și exprime un punct de vedere. Aici avem atât majoritatea, cât și opoziția. Ca peste tot în UE, astfel de chestiuni nu sunt numai de resortul persoanei care reprezintă țara în Consiliul European, ci ele sunt dezbătute peste tot în parlamentele naționale", a afirmat Tăriceanu, după ședința Biroului permanent al Senatului, conform Agerpres.

Președintele Senatului a precizat că a văzut în spațiul public că această propunere nu a fost luată în considerare de către președintele Klaus Iohannis.