Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, numit și „Tom Bugețel”, a fost, înainte de a fi numit în funcții guvernamentale, un analist abonat la bani publici, fiind acționar la o firmă abonată generos la bani publici.

Liviu Voinea "îndeplinește atât criterii de integritate cât și criterii de expertiză”, "se bucură de credibilitatea unor instituții financiare importante” și are "experiență în acest domeniu”, a afirmat președintele PSD, Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni, adăugând că lui Klaus Iohannis propunerea i s-a părut "rezonabilă”.

Voinea, în vârstă de 40 de ani, este viceguvernator și membru al Consiliului de Administrație al BNR din octombrie 2014.

Între 21 decembrie 2012 și 27 august 2014 a fost ministru delegat pentru buget în cadrul Guvernului Ponta 2.

Între 16 mai 2012 și 21 dececembrie 2012 a fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, iar în perioada aprilie 2009 – 21 decembrie 2012 a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, potrivit CV-ului postat pe site-ul BNR.

A absolvit în 1997 Facultatea de Relații Economice Internaționale din ASE, iar în 1998 a obținut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

Liviu Voinea are o specializare în "sociologia bunăstării", la Universitatea București, și o diplomă în statistică în științele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

Este profesor universitar la Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale.

Voinea a fost numit, în presă, "analistul de serviciu" pe teme economice al PSD și, ulterior, al USL.

Numele lui Voinea a fost vehiculat, în 2009, și în ceea ce privește ocuparea funcției de premier, presa speculând că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câștigat alegerile din 2009, potrivit Mediafax.

În 2009, Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, instituție condusă de Ionuț Costea, cumnatul candidatului la prezidențiale la acea vreme Mircea Geoană.

Presa a relatat că Voinea a încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, circa 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declarațiilor de avere trimise la ANI de către funcționarii publici.

Tot din postura de membru în CA al Eximbank, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcție remunerată de stat.

Voinea a fost și director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum și președinte al Voinea Business Development.

Abonat la bani publici

În aprilie 2011, ziarul Ring scria că analistul economic Liviu Voinea a pus mâna, în 2010 și 2011, "pe două contracte generoase cu Ministerul de Finanțe și cel al Economiei”. 

Grupul de Economie Aplicată (GEA), printre fondatorii căruia de numără și Liviu Voinea, care era pe atunci director executiv al ONG-ului, a înființat apoi firma de GEA Strategy & Consulting SA ca o "ramură de dezvoltare” a ONG-ului.

Firma a câștigat, la începutul anului 2010, un contract de servicii de consultanță în valoare de aproximativ 900.000 de euro cu Ministerul Economiei. În martie 2011, GEA a mai câștigat un contract de 70.000 de euro cu Ministerul de Finanțe. (Detalii aici).

Liviu Voinea a precizat pentru publicația citată că s-a retras, la începutul lui 2011, din acționariatul firmei.