Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că 4.075 de români au participat duminică la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

"Dreptul de a protesta este un drept câștigat cu sânge la Revoluția din 1989, în consecință acest drept trebuie protejat, trebuie încurajat. Nu cred că ați văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliției de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activități. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineața, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locații cu 4.075 de participanți", a spus Bode, la Parlament, citat de Agerpres.

El a făcut apel la respectarea normelor de protecție sanitară.

"Fac un apel către toți cei care doresc și simt nevoia să participe la astfel de manifestări: respectați normele de protecție sanitară. Este dreptul vostru să participați la astfel de proteste, dar nu puteți pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locație peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor de protecție sanitară, vor fi în societate, potențial 1.000 de persoane care pot infecta alți oameni nevinovați care respectă măsurile de protecție sanitară. În regulă, protestați, dar respectați măsurile de protecție sanitară pentru că efortul este unul extraordinar din partea societății românești, a agenților economici, din partea tuturor forțelor politice Putere-Opoziție responsabile și până la urmă scopul este unul comun - acela de a reveni la normalitate, iar normalitatea nu se poate obține numai prin respectarea măsurilor de protecție sanitară, pe de-o parte, și continuarea campaniei de imunizare a cetățenilor, lucru de care Guvernul se asigură că se realizează foarte bine și vedeți că suntem la nivel european pe poziția a șasea, eram la un moment dat, în ceea ce privește numărul de persoane imunizate în raport cu populația țării", a spus ministrul de Interne.

El a arătat că va solicita Poliției și Jandarmeriei să transmită o situație privind numărul de persoane amendate în contextul protestelor.În contextul în care se anunță noi proteste, ministrul a indicat că numărul forțelor de ordine va fi suplimentat cât va fi necesar pentru asigurarea ordinii și siguranței.