Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, salută publicarea de către Comisia Europeană a noii Strategii privind viitorul Spațiului Schengen și își exprimă încrederea că România se apropie de intrarea în acest spațiu european de liberă circulație.

„Cu toții ne dorim un spațiu european de liberă circulație mai puternic și mai rezilient. România este un promotor activ al procesului de modernizare a acquis-ului Schengen, în special în ceea ce privește noile instrumente de asigurare a securității interne a UE, instrumente asumate pe deplin alături de toate statele membre. Sunt încrezător că, în perioada următoare, vom face pași concreți spre adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spațiul Schengen și, în acest sens, doresc să mulțumesc pentru susținerea constantă de care am beneficiat până acum din partea Comisiei Europene”, a scris Lucian Bode marți, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, context în care s-a discutat „despre buna funcționare a spațiului Schengen și consolidarea securității în fața provocărilor și amenințărilor la adresa spațiului Schengen”.

„România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și menține la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației UE. Prin urmare, nu mai putem rămâne în această situație nefirească și nejustificată care trenează de foarte mult timp și care nu face decât să mențină fragmentări în funcționarea spațiului Schengen”, subliniază Bode.