Ministrul Educației se teme că ne vom întoarce în situația în care suspiciunile de plagiat vor fi tergiversate, după ce parlamentarii au votat legea care scoate, practic, din ecuație CNATDCU. 12 senatori liberali au votat, luni, în favoarea legii.

În calitate de cameră decizională, Senatul a respins, luni, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educației Naționale 1/2011 prin care a fost reglementată funcționarea școlilor doctorale.

Prin urmare, Legea a fost adoptată în forma inițială, trimisă în luna mai la promulgare, formă prin care se aduc o serie de modificări ce ar putea să le facă viața mult mai ușoară plagiatorilor.

"Situația mi se pare derutantă și îngrijorătoare, în același timp. Derutantă pentru că nu știm exact direcția către care se va îndrepta această instituție, acest organism al Ministerului Educației, CNADTCU. Potrivit regulamentului actual, avea prerogativa, printre altele, de a examina suspiciunile de plagiat. Era un regulament clar, instituția a început să funcționeze, a dat și câteva verdicte. Noua modificare, care este rezultatul votului din Senatul României, sigur că trebuie să fie clarificată pentru că în momentul de față nici nu știm foarte bine când anume intervine CNADTCU, ce finalitate mai poate avea intervenția acestui consiliu, cine anume solicită intervenția consiliului, in ce condiții? Sunt foarte multe date care trebuie clarificate de acum înainte", a declarat, luni seara, la Digi 24, ministrul Educației, Mircea Dumitru.

El a mai spus că legea votată luni este derutantă pentru că, momentan, nu se știe exact în ce direcție va înainta în viitor CNADTCU.

În același timp, modificările din lege sunt îngrijorătoare, deoarece mulți au temerea că "ne vom întoarce în situația în care aceste suspiciuni de plagiat vor fi tergiversate".

 

"Adică deciziile în cazurile acestea vor fi tergiversate. Și ar fi păcat pentru că începusem să construim o încredere în Ministerul Educației și CNADTCU în rândul societății civile și al universităților. O încredere de care avem mare nevoie pentru o credibilizare serioasă a doctoratelor și a universităților din România",

a explicat Dumitru.

Referitor la prevederea potrivit căreia, de acum, acuzațiile de plagiat vor fi decise de către universitățile care au acordat titlurile, ministrul Educației consideră că este spre binele universităților din România să existe "un mecanism obiectiv, un mecanism care nu aparține unei universități anume și care are capacitatea de a arbitra".

Universitățile trebuie să își dezvolte mecanismele interne pentru a funcționa în mod autonom și să fie, în același timp, foarte responsabile de ceea ce fac și de deciziile lor.

"Ori, uitându-ne la fapte în ultima vreme, nu am sesizat această dorință a universităților, a unora dintre universitățile din România, de a lua decizii care sunt dure și care sunt grele. Și tocmai de aceea CNADTCU lua această povară de pe umerii lor și ar fi fost un mecanism care ar fi putut, o perioadă de timp, să funcționeze până când într-adevăr universitățile din România ar urma să funcționeze, așa cum funcționează de altminteri universitățile din Occident, adică prin mecanisme autonome", a mai explicat ministrul.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, crede, dimpotrivă, că prin această lege sunt înăsprite sancțiunile în cazul unor eventuale derapaje înregistrate în obținerea titlurilor de doctor.

"Sancțiunile s-au înăsprit (...) merg până la desfacerea contractului de muncă al conducătorului de doctorat, până la retragerea titlului, sancțiunea de a nu mai putea participa la concursuri care să îl valideze într-o poziție de cercetare sau de învățământ. (...) Nu e vinovat numai cel care cu teza de doctorat a ajuns într-un anumit derapaj, este în egală măsură vinovată și universitatea care i-a acordat acest titlu și care nu a avut suficiente filtre în așa fel încât un asemenea derapaj să nu poată să iasă din interiorul universității, a susținut ea.

Teodor Atanasiu și Mariana Câmpeanu, printre cei 12 senatori PNL care au votat legea 

Teodor Atanasiu, Mariana Câmpeanu și alți zece senatori PNL au votat, luni seară, alături de PSD și ALDE, în favoarea proiectului de lege care modifică legea educației și respinge reexaminarea președintelui Klaus Iohannis privind plagiatele, deși decizia în conducerea partidului a fost de respingere a legii.

Potrivit listei de vot electronic publicată pe site-ul Senatului, la proiectul privind plagiatul au votat în favoarea legii, alături de PSD și ALDE, senatorii PNL Petre Nicoară, Teodor Atanasiu, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Mariana Câmpeanu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoraș, Țapu Nazare Eugen, Titus Pașca și Marius Emil Pașcan, care și-a anunțat în plen demisia din partid, scrie News.ro.

S-au abținut de la vot senatorii liberali Mircea Dobra, Alexandru Pereș, Tudor Barbu, Ioan Cristina.În plus, nu au votat deloc Nelu Tătaru și Nicolae Vlad Popa.În sala de plen, în momentul votului s-au aflat 30 de parlamentari de la PNL.

În ședința Biroului Politic Național al partidului, care s-a desfășurat luni la prânz, decizia conducerii PNL a fost de a nu susține modificările la Ordonanța de urgență privind plagiatul, aflată pe ordinea de zi a plenului Senatului.Potrivit unor surse din conducerea PNL, niciunul dintre senatori nu a ridicat problema acestui vot, decizia fiind unanimă în sensul unui vot negativ pentru acest proiect.

Cu toate acestea, proiectul a trecut în plen, cu sprijinul a 12 senatori PNL. 

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” și șase abțineri, cererea de reexaminare privind "Ordonanța plagiatorilor".