Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis vineri lui Klaus Iohannis că va retrage sprijinul pentru candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Cei doi șefi de stat au avut vineri o convorbire telefonică în care „au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, se arată în comunicarea Palatului Cotroceni. 

UPDATE (20.07, ora 06:50) Dacian Cioloș, citat de HotNews.ro, spune că Franța nu are cum să retragă candidatura dlui Bohnert, întrucât fiecare dintre candidați și-a depus candidatura în nume propriu. 

Într-adevăr, și Laura Codruța Kovesi a spus, în martie 2019, la Europa Fm, că și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului European fără să spună nimănui, cu excepția familiei. 

Comunicatul Adminsitrației Prezidențiale se referea, cel mai probabil, la retragerea sprijinului pentru candidatul francez, din partea Franței, nu a candidatorii în sine.

Joi, Parlamentul European a anunțat că susține în continuare candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Statul de drept este o prioritate pentru ONG-urile din România, Finlanda și Croația

Mai mult pe EurActiv »