Ungaria nu va sprijini aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), a anunțat vineri MAE de la Budapesta într-o declarație citată de agenția de presă MTI.

UPDATE

MAE român anunță că vineri a avut loc o reuniune a statelor membre ale OECD pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat nefiind stat membru al organizației.

”Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OECD din 25 septembrie 2017.România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OECD și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

+++

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OECD este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, relatează Agerpres.

În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.

MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OECD — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.

Încă de miercuri un oficial din MAE ungar a anunțat că Budapesta nu va sprijini candidatura României, invocând problema Liceului din Târgu-Mureș, deși acolo este vorba de o anchetă a DNA, și nicidecum "un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorității ungare" - așa cum a susținut Magyar Levente, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

MAE român a calificat decizia drept "complet inadecvată, inamicală și contraproductivă".

Doar că premierul Mihai Tudose a criticat poziția Ministerului de Externe de la București, pe motiv că răspunsul a fost prea dur.

"Am citit mesajul Ungariei într-o altă cheie. Mesajul este venit de la un secretar de stat, fără a minimaliza funcția, un mesaj de așa importanță referitoare la poziția unui stat față de un stat vecin și aliat în UE și NATO nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred că mai degrabă a fost o neînțelegere și o exacerbare. Nu consider foarte fericită poziția MAE român, care s-a materializat tot printr-un secretar de stat... Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației, a fost o reacție gen Ministerul Sportului, mai pe la box, așa: Dai tu, dau și eu", a comentat joi seara, la Digi 24, Mihai Tudose.