Guvernul s-a reunit marți online într-o ședință în care adoptă un singur proiect, și anume cel care prevede măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

Prin OUG se stabilesc măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate și constau în acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți și alte măsuri auxiliare.

Valoarea tichetului social este de 2.000 de lei și se acordă într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă - nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.

Vârsta de maxim trei luni a nou-născutului se verifică la momentul identificării cuplului mamă-nou născut de către autoritățile administrației publice locale.

Măsura se aplică în perioada 2024-2027 și face parte din programul „Incluziune și Demnitate Socială" pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională și Fondului social european Plus în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică".

În nota de fundamentare a proiectului este notat faptul că, potrivit Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, în anul 2018, aproximativ 3.2 milioane de persoane se aflau în deprivare materială severă (DMS), iar obiectivul este ca până în anul 2027 să se obțină reducerea numărului acestor persoane cu cel puțin 20% față de valoarea de referință aferentă anului 2020.

Conform analizei Evenimente demografice în anul 2022, publicată de către Institutul Național de Statistică în 2023, în România în anul 2022 s-a înregistrat cel mal mic număr de nou-născuți din 1930 până în prezent, respectiv 171.132 nou-născuți. 

Peste o treime din totalul nou-născuților din 2022 aveau mame casnice; în mediul rural, ponderea copiilor născuți de mame casnice este de aproape jumătate din numărul total al nou-născuților — 48,2% (versus 21,9% în mediul urban), În funcție de grupa de vârstă a mamei, în totalul nou-născuților cu reședința obișnuită în România, 9% provin din mame cu vârsta mai mică sau egală cu 19 ani. 

În România se înregistrează, în medie, 190.000 de nașteri pe an, într-un trend descrescător, astfel, pentru încurajarea natalității și pentru continuarea susținerii procesului de reducere a fenomenului sărăciei și a grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială, este necesară continuarea abordării din 2014-2020, prin finanțarea măsurii de sprijin pentru trusou nou-născuți din familii defavorizate după data de 31 decembrie 2023, dată până la care finanțarea acestui tip de sprijin a fost asigurat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020.

Obiectivul prezentului act normativ este de a răspunde nevoilor unui grup semnificativ de persoane vulnerabile din România, care se află într-o situație de deprivare materială severă.

Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic. În raport cu această valoare, se estimează alocarea disponibilă – de 24.000.000,00 euro – este în măsură să acopere necesarul de finanțare pentru un număr estimat de 60.000 de cupluri mamă nou-născut  până la finalul exercițiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor.