Achiziția sistemului HIMARS pentru dotarea Armatei Române se află în procedură de aprobare de către Congresul SUA, după ce Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea, transmite Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

Ministerul Apărării a anunțat, sâmbătă, că a fost înștiințat de către Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) și a notificat Congresul SUA, scrie Agerpres, citând un comunicat al MApN.

Programul se află acum într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând să aibă loc negocieri de natură tehnică, pentru stabilirea configurației finale a achiziției și despre opțiunile de transfer tehnologic și implicarea industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței.

Potrivit Ministerului Apărării, interesul României pentru sistemul HIMARS a fost generat de necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne care să contribuie la întărirea capacității de apărare a teritoriului național și la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilități de descurajare credibile.

Achiziția sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esențiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente. În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare, precizează Ministerul Apărării.

"Dezvoltarea industriei naționale de apărare atrage, după sine, și crearea de noi locuri de muncă, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate", a transmis ministrul Adrian Țuțuianu, care a subliniat determinarea MApN de a implica activ industria națională de apărare în procesul de înzestrare al Armatei României.

Potrivit MApN, HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. În plus, rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.

Sistemele mobile de rachete de artilerie (HIMARS) pe care România vrea să le achiziționeze costă 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1.06 miliarde de euro), iar principalul contractor al acestui sistem de armament este Lockheed Martin din Grand Prairie, în Texas, și Camden, în Arkansas.


Implementarea contractului necesită detașarea a până la zece reprezentanți ai Guvernului american și contractorilor în România pe o perioadă de până la un an, scrie Reuters, citat de News.ro.

DSCA: "România nu va întâmpina vreo dificultate în a încorpora acest sistem în forțele sale armate"

"Această propunere de vânzare va susține politica externă și obiectivele securității naționale a Statelor Unite printr-o îmbunătățire a securității României, un aliat în cadrul NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă în stabilitatea politică și progresului economic în Europa”, scrie DSCA în comunicat, apreciind  că această vânzare a unor sisteme HIMARS va susține ”nevoile României de autoapărare și susținere a obiectivelor NATO”.

România intenționează să folosească aceste articole și servicii în domeniul apărării cu scopul de a-și moderniza forțele armate, de a-și consolida Apărarea și de a ”descuraja amenințări regionale”, se mai arată în comunicat. Contractul va contribui la realizarea scopului militar al României de a-și moderniza capacitățile în vederea unei consolidări a interoperabilității cu Statele Unite și alte state membre NATO, mai scrie Reuters, citat de News.ro.