Eurodeputați PSD și ALDE au lansat critici dure la adresa Comisiei Europene și a unor grupuri politice, unele declarații având accente antieuropene.

Renate Weber (ALDE) a anunțat că nu a votat Rezoluția, susținând că, "în umbra MCV, în România a fost creat un monstru", iar Comisia Europeană trebuie să-ți asume responsabilitatea pentru acest lucru.

Weber a declarat în plenul PE că Rezoluția vrea să albească CE și acele state membre care în ultimii ani au criticat doar ce le-a convenit.

Eurodeputata ALDE a afirmat că independența unor magistrați a fost serios afectată de Laura-Codruța Kovesi și Augustin Lazăr în urma semnării protocoalelor secrete cu SRI, obligându-i pe magistrați să devină subordonații serviciilor de informații.

Și Maria Grapini (S&D) a spus că nu a votat - ca, de altfel, toți eurodeputații PSD - , susținând că e o Rezoluție a ipocriziei.

"S-a creat o țară a procurorilor, lăsați-ne în pace, nu noi am încălcat Tratatul, Comisia a încălcat Tratatul Schengen", a susținut Grapini, care s-a declarat revoltată de faptul că țara ei e pusă la colț, pentru că "nu vrea să fie de mâna a doua".

Norica Nicolai (ALDE) a acuzat hegemonia impusă unor state din estul Europei și dublul standard, în timp ce Mircea Diaconu (ALDE) a vorbit de "mărunte jocuri politice care riscă să distrugă toată construcția, șandramaua pe românește". Eurodeputatul a apreciat că în privința corupției România nu e în fruntea clasamentului, ci pe pe la jumătate.

Într-un comunicat, Dan Nica, liderul delegației PSD din PE, a precizat că obiectivul Rezoluției din PE este "creionarea imaginii unei Românii slabe în Europa", fiind un "demers politicianist, coordonat de dreapta populistă".

”Știm bine că îndeplinim toate condițiile să intrăm în Schengen, și cu toate acestea suntem încă blocați din motive politice. Știm că am făcut progrese în ceea ce privește macroeconomia, și cu toate acestea suntem încă tratați ca o țară din Lumea a treia. Venim și demonstrăm abuzurile DNA și ale serviciilor secrete, dar ele sunt ignorate în mod ostentativ. Dreapta populistă, care a pus stăpânire pe Europa, nu este interesată de toate aceste nedreptăți flagrante",

 

a transmis Nica, potrivit căruia "există interese foarte mari ca țara noastră să nu fie un partener egal la masa negocierilor, motiv pentru care este lovită constant prin asemenea demersuri".

Monica Macovei (ECR), în schimb, a amintit de presiunile la adresa Rise Project: "Omorâm democrația prin uciderea presei".

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, e de părere că Rezoluția e "bună pentru România, bună pentru poporul român", deoarece îi apără pe oamenii cinstiți de politicienii care doresc "instituții slabe la cheremul lor".

Mureșan a remarcat că Rezoluția a fost votată de PE cu o majoritate largă, cu sprijinul tuturor marilor familii europene, un semnal că Legislativul european e "alături de români în lupta lor pentru buna guvernare, justiție, valori europene".

Europarlamentara Roberta Metsola, coordonator al Grupului PPE în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, i-a asigurat pe români,i care au ieșit pe străzi și a căror voce "nu a fost ascultată de autoritățile române", că "Parlamentul European îi vede, le aude vocea și nu îi va dezamăgi".

"Modificările aduse sistemului judiciar din România la începutul acestui an sunt opusul așteptărilor cetățenilor europeni din partea legiuitorilor pe care îi aleg să îi reprezinte. Oamenii se așteaptă la transparență, justiție, stat de drept și democrație. Asta merită. Pentru asta se va lupta Grupul PPE mereu", a declarat Roberta Metsola.