După trei ședințe în care Birourile Permanente Reunite au tergiversat stabilirea unui calendar pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR, o nouă încercare de deblocare a situației va avea loc marți.

UPDATE

O nouă ședință BPR pentru a încerca debloca parcursul moțiunii de cenzură în Parlament va avea loc marți, de la ora 11:00. 

+++ 

Prim-vicepreședintele PNL, Sorin Grindeanu, a transmis că reprezentații PSD din Birourile Permanente sunt 8 din 26, astfel că nu de ei depinde cvorumul de ședință. 

+++

Președintele Camerei, Ludovic Orban, a anunțat că se va consulta cu colegii de la celelalte partide pentru a convoca o nouă ședință a BPR. Acesta a anunțat și că solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu de verificare a semnăturilor pentru moțiune a fost respinsă.


+++

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a acuzat "un abuz constituțional fără precedent" la ședința BPR și a susținut că este o premieră ca parlamentarilor să li se refuze dreptul de a depune o moțiune de cenzură.

El a acuzat PSD și PNL de boicot pentru ca moțiunea să nu fie dezbătută și votată, comparând aceste acțiuni cu cele de pe vremea când Liviu Dragnea "făcea ce voia".

"De astăzi, echipa câștigătoare are un nou membru - domnul Ciolacu. Se pare că a fost recrutat de domnul Cîțu. Singura lui misiune este de a-l proteja pe Cîțu la Palatul Victoria", a declarat Moșteanu.

Deputatul a afirmat și că, dacă acuzațiile privind semnăturile false ar fi fost adevărate, până acum unii parlamentari ar fi putut reclama acest lucru, dar nu s-a întâmplat asta.

USR PLUS va avea mai multe ședințe astăzi pentru a decide ce fac în continuare.

+++

Ce s-a întâmplat astăzi e ”un abuz de putere” nemaiîntâlnit în ultimii 31 de ani în Parlament, a declarat Ionuț Moșteanu, acuzând faptul că unor parlamentari li se refuză depunerea unei moțiuni.

De astăzi, ”echipa câștigătoare” mai are un membru: pe Marcel Ciolacu, a mai spus el.


+++

Acuzând nereguli la semnăturile moțiunii ce urgență, PNL a cerut, în cadrul ședinței Birourilor permanente reunite de la Parlament de luni, două săptămâni de verificări, cu intenția clară de a programa votul final asupra moțiunii de cenzură după congresul PNL, când va fi ales noul președinte al liberalilor.

Reprezentanții UDMR nu au participat la ședință, în timp ce social-democrații, care au participat prin Zoom, au părăsit BPR, după ce au criticat faptul că USR PLUS și AUR nu au dorit să semneze moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Alfred Simonis a susținut că e vorba de ”o frăție între AUR și USR PLUS”, iar demiterea unui guvern nu se face ”cu semnături scanate”: ”Aveți ocazia să semnați moțiunea PSD în această după-amiază”.

Au fost 9 voturi ”împotrivă”, 7 ”pentru” și 2 abțineri, astfel că moțiunea e momentan blocată, iar ședința BPR va fi reluată mâine. A fost a treia încercare de a stabili un calendar pentru moțiunea împotriva Guvernului Cîțu.

Ședința a fost transmisă live de copreședintele AUR George Simion.

Întrebat dacă ar putea veni cu o nouă moțiune, Simion a declarat că orice ar depune e ”blocat coaliție monstruoasă”.

El a mai spus că parlamentari liberali au sunat membri AUR pentru a-și retrage semnăturile de pe moțiunea de cenzură.