Ministrul de Externe a precizat luni că declarațiile unor politicieni importanți au afectat candidatura României la un post de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU.

Pentru alegerea ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU era nevoie de 129 de voturi, iar România a avut înțelegeri scrise cu 125 de state care au promis că vor vota cu România, a explicat Teodor Meleșcanu.

"Deci ne mai lipseau patru voturi să ieșim din primul tur. Din păcate, rezultatele primului tur au fost pentru România 78 de voturi din cele 125 pe care le aveam angajamente și Estonia - 112. În turul 2 a câștigat Estonia cu un rezultat mult mai bun: 132 la 58", a spus ministrul de Externe,

El a susținut că una dintre problemele cu care s-au confruntat diplomații români a fost aceea a relațiilor cu țările arabe și cu țările musulmane: "Pe 6 iunie, înainte de votul în Consiliul de Securitate au avut loc consultările la nivelul țărilor islamice, la nivelul Ligii statelor arabe, în care s-a cerut să existe o unanimitate și să voteze în favoarea Estoniei, nu în favoarea României".

Șeful diplomației a mai spus că au existat și state arabe care au votat cu România.

Întrebat dacă declarațiile premierului Viorica Dăncilă și ale lui Liviu Dragnea privind mutarea Ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim au afectat candidatura, ministrul de Externe a recunoscut că a fost "una dintre problemele cu care ne-am confruntat".

"Au fost luări de poziții din partea unor lideri politici importanți din România, dar în niciun moment MAE nu a adoptat decizia de mutare a Ambasadei de la Tel-Aviv la Ierusalim. Tot ce am făcut a fost să facem evaluări a ceea ce înseamnă avantaje și dezavantaje și, mai ales, care sunt aspectele de ordin legal pentru o asemenea decizie. Am făcut două sau trei asemenea evaluări, le-am trimis la Guvern. Întotdeaua am încercat să aducem la zi alte informații care circulau pe tema respectivă și, din păcate, da, a fost una din problemele cu care ne-am confruntat", a afirmat ministrul.

Meleșcanu a spus că le-a transmis statelor arabe în mai multe rânduri care e poziția oficială: " România se pronunță pentru soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu prin crearea a două state care să trăiască în pace și securitate: Israel și Palestina", iar statutul Ierusalimului trebuie negociat direct între cele două părți.

Această poziție a fost reconfirmată și de președintele Klaus Iohanis în două ieșiri publice, dar au rămas "anumite îndoieli".

Întrebat dacă i-a spus lui Liviu Dragnea că România riscă să piardă postul de membru nepermanent din cauza declarațiilor privind mutarea Ambasadei, Teodor Meleșcanu a precizat: "Da, i-am spus".

Estonia și arhipelagul caraibian Saint Vincent și Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.