Șeful diplomației române a declarat luni că va exista o discuție cu ambasadorul Ungariei la București după ce placa Ambasadei României din Ungaria a fost acoperită cu steagul Ținutului Secuiesc.

"O să avem o discuție cu ambasadorul Ungariei ... înțelegem dreptul tututor oamenilor din țările UE să-și exprime opiniile, însă, în același timp, vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel", a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinței de lansare a Președinției bulgare a Consiliului UE, organizată la Reprezentanța Comisiei Europene la București.

El a mai spus că dorința Bucureștiului este ca relațiile bilaterale să meargă pe trendul ascendent înregistrat până acum.

Placa de la poarta Ambasadei României a fost acoperită, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, cu un steag al Ținutului Secuiesc de către membrii grupării extremiste din Ungaria "Mișcarea celor 64 de Comitate".

Informația a fost publicată pe Facebook de deputatul PMP Marius Pașcan.

Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe își manifestă "preocuparea" față de atitudinea provocatoare a Mișcării "Celor 64 de comitate" și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că "săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice".

Totodată, Ministerul de Externe lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său.

MAE reamintește că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

"În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate", precizează Ministerul.