Ministrul român de Externe a vorbit despre cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministrul de Externe lituanian Linas Linkevicius.

Este foarte important ca România, în cadrul Uniunii Europene, să dea "un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales în contextul discuțiilor despre Brexit", în ceea ce privește reacția la otrăvirea, pe teritoriul Regatului Unit, a fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, citat de Agerpres.

„Am discutat aceste chestiuni care au fost dezbătute la Consiliul European și unde se dorește la nivelul UE să fie o poziție echilibrată și coerentă din partea tuturor țărilor membre. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este foarte important, dar și mai important este să dăm un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales în contextul discuțiilor despre Brexit. (...) După plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă aceasta va fi decizia finală, noi ne dorim să avem o relație cât mai strânsă pe probleme de securitate și apărare între Marea Britanie și Uniunea Europeană", a mai spus Meleșcanu.

Și ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a declarat că otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia „provocare pentru toată comunitatea internațională”, care necesită „măsuri coordonate dar și naționale”.

„Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, arme chimice militare au fost folosite pe teritoriul Uniunii Europene împotriva civililor și aceasta merită întreaga noastră atenție. Acestea sunt metode de neacceptat în general și în special în acest caz și trebuie să reacționăm adecvat”, a punctat oficialul lituanian.

Scandalul diplomatic între Marea Britaie și Rusia a izbucnit după ce Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Londra susține că cei doi au fost otrăviți cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenți 'Noviciok', dezvoltat de Rusia.

Rusia a negat implicarea.