Ministrul de Externe a fost chemat de președinte pentru a explica decizia României de a bloca declarația comună a UE privind mutarea ambasadelor din Israel. Dăncilă susține că Iohannis trebuie s-o sune pe ea, dacă vrea să discute cu un ministru.

Întrevederea este programată marți, de la 11:00, potrivit agendei șefului statului. Teodor Meleșcanu a confirmat pentru Realitatea TV prezența la Palatul Cotroceni, după care a revenit și a precizat că are nevoie de acordul lui Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat deranjată de demers și a declarat că, potrivit procedurilor, președintele trebuie s-o sune, dacă vrea să vorbească cu un membru al Guvernului.

"Sper să am o discuție cu domnul președinte. Domnul președinte, dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, așa e normal. Dânsul hotărăște dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbești cu prim-ministrul și această regulă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, președintele trebuie să sune. Domnul Meleșcanu a vorbit cu mine și, dacă își va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată", a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că-l va chema pe Meleșcanu pentru a-i explica decizia luată la nivelul MAE de blocare a unei declarații comune a UE privind mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Șeful statului i-a acuzat pe ”pesediști” că fac politică externă ”după ureche”.

Liviu Dragnea a declarat că premierul trebuie să decidă dacă șeful diplomației se duce la Cotroceni, susținând că ar exista o înțelegere în acest sens: E ”o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru după o discuție cu domnul ministru Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o după instalarea Guvernului condus de doamna Dăncilă, întâlnire la Cotroceni președintele Iohannis, doamna prim-ministru și cu mine, printre alte lucruri convenite, s-a convenit că președintele sau consilierii prezidențiali, sau șefii de cabinet ai consilierilor prezidențiali nu convoacă și nu cer miniștrilor să vină la întâlnire la Cotroceni, ci este o discuție care are loc între președinte și prim-ministru, președintele discută cu primul ministru, îi solicită sau îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu unul sau mai mulți miniștri și amândoi convin să aibă loc această întâlnire”.