Ziua de miercuri 17 februarie ar trebui să rămână în istorie ca ziua în care politicienii i-au scuipat în obraz pe credulii care încă mai speră în vocația de stat de drept a României. Sau ca ziua în care politicienii au declarat război bunului-simț.

Balamucul a început încă de dimineață, cu chemarea premierului în Senat pentru a fi luat la rost de prietenii politici ai unui influent trust media aflat în pericolul de a pierde niște bani. Căci asta este cheia în care trebuie citită situația ANAF/Intact: un judecător a decis, definitiv, că sediile în care funcționează au fost obținute fraudulos de patron, l-a condamnat pe acesta și a decis că firmele lui trebuie evacuate, iar inspectorii ANAF, cu mare întârziere și cu iz de exces de zel, au venit să le ceară, formal și legal, să plece. 

Costurile iminentei mutări, precum și acelea cu închirierea unor noi sedii, i-au făcut pe angajații trustului să folosească într-un mod ticălos noțiuni sacre precum dreptul la liberă exprimare sau libertatea cuvântului și să denunțe o închipuită cenzură. Prietenii politici le-au sărit în ajutor, așa cum însuși directorul postului a spus în deschiderea emisiunii sale din prime-time, și l-au chemat pe premier la săpuneală în Parlament.

Așa că, dimineață, Dacian Cioloș a fost amenințat cu demiterea în Senat, iar o învățătoare care datorează trustului media mandatul de senator a mers până acolo încât a reușit să fie dată afară din sală pentru obrăznicie. 

Prim-ministrul a explicat calm situația și a arătat aproape bine în fața senatorilor, doar că a încheiat printr-un discutabil „Condamn modul în care a acționat ANAF!”. 

În plin circ la Senat, procurorii DNA anunță că fostul prim-ministru interimar, fostul vicepremier pentru securitate națională, fostul ministru al Apărării, fostul ministru al Administrației și Internelor, profesorul universitar doctor și coordonatorul de doctorate Gabriel Oprea a făcut un super-abuz în serviciu suplimentând bugetul operativ al unui serviciu secret din subordine cu aproape 100.000 de euro din care și-a luat apoi un frumos și elegant Audi A8 cu care să meargă el însuși. 

Aveam să aflăm că aceea e mașina cu care Oprea gonea spre casă în noaptea în care polițistul Bogdan Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă din centrul Bucureștiului. Greu de spus ce e mai greșit în situația asta atât de românească: Oprea, mașina, antemergătorul ilegal, slugărnicia de a nu refuza să trimiți un om cu motocicleta prin ploaia rece de octombrie sau groapa.

Nici nu ne-am liniștit bine cu Oprea că a venit momentul în care deputații au început să voteze controversata lege a defăimării, propunere a dușmanului online-ului, Liviu Dragnea. Mult-prea-complicatul sistem de vot din Camera s-a dovedit a fi prea alambicat chiar și pentru marele strateg Dragnea, care s-a văzut nevoit să se recunoască înfrânt, dar a tunat „Fraudă la vot!” și a promis că se va întoarce, cu tot cu inițiativa legislativă. După care a anunțat că va face plângere penală pentru fraudă la vot.

Da, Liviu Dragnea, cel condamnat la un an de închisoare cu suspendare în primă instanță pentru fraudă la referendumul din 2012, adică la vot, amenință că va face plângere penală pentru fraudă la vot în Camera Deputaților!

După show-ul lui Dragnea, deputații au adus biluțele și urnele și au început să voteze cererile DNA de reținere și arestare pentru Nicolae Păun și Mădălin Voicu.

Mădălin Voicu, dirijorul sărac dar foarte bogat, a fost făcut scăpat și de reținere, și de arestare. Nicolae Păun, mai cunoscut ca „Nicky Scorpion”, dar celebru deja pentru cugetarea „După ce ies din pușcărie bag cuțitul în procurori și mă piș pe ei!", interceptată de procurori în acest dosar, poate fi reținut, dar mai stă liber cel puțin o săptămână, căci, la votul care viza arestarea sa, deputații, plictisiți de-atâta democrație și stat de drept, au plecat, iar ședința a fost suspendată în lipsă de cvorum.

În timp ce deputații plecau cu nesimțire de la serviciu în timpul programului, Klaus Iohannis venea. La o dezbatere la Biblioteca Centrală Universitară. Unde încă de la intrare a călcat în picioare bunul-simț, comentând ticălos scandalul ANAF/Intact.

"Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare hei-rup-istă din partea ANAF-ului mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă. Și, în fine, am constatat, din discuții pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie și cu siguranță, prin discuții așezate și calme, până la urmă se găsesc soluții convenabile”, i-a spus Klaus Iohannis reporterului Antena 3 care l-a întrebat, evident, cum comentează situația în care i se găsește angajatorul.

Apoi, Klaus Iohannis a intrat în cocheta sală de la BCU și a ținut un discurs înălțător despre meritocrație, democrație, domnia legii, politica altfel și, în esență, despre schimbarea clasei politice.

După el au vorbit și alți invitați, unii dintre ei făcând aluzie sau invocând direct promisiuni electorale nerespectate făcute de el însuși, dar nimic nu a părut să-l pătrundă. A ascultat și a plecat, zâmbind imperial din mijlocul dispozitivului de protecție care merge ceas. Poate singurul lucru din România care astăzi mai merge ceas.

Discuția de la BCU, de fapt lansarea unei platforme denumite „Inițiativa România”, a continuat bezmetic și s-a terminat abrupt: filosoful Gabriel Liiceanu a părăsit scena după ce a fost întrerupt de protestul sălbatic și zbierat al unui activist nemulțumit că nu i s-a dat și lui cuvântul. Inițiativa România. Câtă ironie!

Epilog

În țara în care nimeni nu înțelege nimic, Antena 3 titrează, în prime-time: „Senatorii României, lecție de susținere pentru Antena 3”. Se rostogolesc fragmente din discursurile din Senat, care mai de care mai panicarde, mai îngrijorate de soarta unor televiziuni care sunt puse, în fine, să plătească o chirie în loc să folosească mai departe gratuit niște bunuri furate.

Invitat în studio, Liviu Dragnea, liderul celui mai mare partid politic românesc, spune că, dacă Antena 3 se închide, Cabinetul cade. Tăriceanu, artizanul chemării lui Cioloș la săpuneală în Senat, râde. Nu de Dragnea, cum ar fi normal, ci de „absurdul intervenției ANAF”. 

Mihai Gâdea anunță triumfal că vedetele Antena 3 ies în Piața Constituției din București pentru a le mulțumi fanilor pentru sprijinul lor în lupta pentru dreptul la liberă exprimare. În timp ce directorul Antenei 3 făcea acest anunț, pe ecran numărătoarea inversă curgea: „Emisia Antena 3 în pericol. Mai sunt două zile, 16 ore și ceva”. Până când?

Acum serios, până când?! 

Undeva, pe Facebook, premierul încearcă disperat să-și nuanțeze declarația nefericită de la plecarea din Senat. „Am apărat legea în fața celor care au vrut doar spectacol și am încercat să am un punct de vedere echilibrat, sustinând faptul că ANAF a aplicat legea, dar regretând că a fost și o tendință de intimidare care, din păcate, a fost speculată apoi de cei de la Antene. Acesta a fost sensul a ceea ce am spus. Caut să nu pierd energia reformistă transmisă de cei care vor o Românie mai onestă, mai curată, mai tolerantă cu semenii”, a scris Cioloș pe Facebook. Rămâne licărul de speranță, fărâma de bun-simț a zilei.

E târziu. România se culcă. Mâine e o altă zi în care va fi obligată să supraviețuiască în războiul cu ei. Cu toți. Cu ticăloșia, tupeul, nesimțirea, neputința și stângăciile lor.