Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu și Cabinetul Ponta, este propunerea de premier al PSD-ALDE cu care cele două partide vor merge, luni, la ora 15:00, la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Mihai Tudose a devenit propunerea PSD pentru funcția de premier, după ce toate celelalte variante propuse au refuzat nominalizarea, printre care Mihai Fifor, Adrian Țuțuianu, Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Carmen Dan.

De altfel, și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul a votat, luni, în conducerea lărgită, să îl susțină pe Mihai Tudose ca propunere de premier a coaliției.

Scenariul potrivit căruia Mihai Tudose va fi propunerea PSD de premier s-a conturat încă din weekend, ridicând mai multe semne de întrebare legate de șansele de acceptare a acestuia de către președintele Klaus Iohannis dat fiind faptul că fostul ministru al Economiei a absolvit cursurile Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV).

Secretarul General al PSD Codrin Ștefănescu a spus, duminică, la Antena 3, că social-democrații își asumă numirea lui Mihai Tudose "cu Academie sau fără Academie", după ce a fost întrebat dacă acesta se potrivește cu profilul PSD privind premierul, dat fiind faptul că Liviu Dragnea spunea că nu trebuie să aibă legături cu serviciile secrete.

"Nu vreau să fiu răutăcios, dar despre alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar dacă avea această școală", a răspuns și Liviu Dragnea, luni dimineața, cu privire la Mihai Tudose, făcând referire la Sorin Grindeanu, care a terminat un curs de o lună și jumătate la unitatea de învățământ a SRI-ului.

Problemele lui Mihai Tudose pentru care președintele Iohannis l-ar putea refuza

Faptul că este absolvent al Academiei de Informații nu este singura problemă cu care s-ar putea confrunta Mihai Tudose în vedere acceptării sale în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis, chiar dacă acesta nu are probleme penale, așa cum președintele a cerut.

Ministru al Economiei atât în Cabinetul Grindeanu, cât și în Cabinetul Ponta, Mihai Tudose (50 de ani), deputat aflat la al cincilea mandat și vicepreședinte al PSD, a fost acuzat de plagiat a lucrării de tezei de doctorat, obținută la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne în Cabinetul Ponta, acuzat, la rândul sau, de plagiat, fiindu-i retras titlul de doctor. În martie 2016, Tudose a cerut renunțarea la doctorat, reamintea HotNews.ro, la începutul anului.

***

update Mihai Tudose a fost coordonat în lucrarea de doctorat de către Constantin Onișor, fost șef al Școlii Doctorale a Academiei SRI, nu de către Gabriel Oprea, potrivit unei corecții făcute de către jurnalista de investigații Emilia Șercan a informațiilor eronate din presă.

***

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație dezvăluia, în 2015, că circa 50 de pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Economiei Mihai Tudose, cu titlul "Infrastructura critică-model și strategie manageriala", susținută în 2010 la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" și publicată apoi la RAO Internațional Publishing Company au fost plagiate "fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susținută, cu un an mai devreme, de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, din aceasta fiind copiate inclusiv părți din concluzii, câteva anexe și chiar o secțiune din bibliografie.

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI că la momentul redactării lucrării "erau alte vremuri".

"E vorba de Andriciuc și de niște texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de două-trei pagini și nu sunt preluate cuvânt cu cuvânt. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost și puțin neglijent, dar era că și cum aș face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora", explica Tudose, potrivit HotNews.ro.

PSD și ALDE nu comentează

Călin Popescu Tăriceanu nu a vrut să comenteze informațiile privind relația lui Mihai Tudose cu SRI, spunând că nu se bazează pe "speculații" și "bârfe" când analizează o persoană, relatează News.ro.

"În zilele trecute am făcut o evaluare a posibilelor candidaturi, discutasem și rămăsese această candidatură, care înțeleg că a fost votată în CExN și colegii mei au fost de acord să susțină această candidatură. (...) Sigur că sunt tot felul de speculații care apar în spațiul public. Nu pot să stau să mă bazez pe speculații, pe bârfe. (...) Nu în felul acesta se face analiza unei persoane", a spus Tăriceanu.

Nici Lia Olguța Vasilescu nu a dorit să comenteze prea mult problemele lui Mihai Tudose privind plagiatul sau asocierea cu SRI. Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, însă, că acesta va avea obligația să le arate colegilor săi, într-un termen cât mai scurt, că nu are dublă comandă.

"A fost întrebat azi de către membrii CEx-ului, pe mine cred că nu mă bănuiește nimeni de legături cu oameni ai sistemului, de aceea pot să susțin cu fruntea sus toate aceste lucruri. Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligația într-un termen cât mai scurt să ne arate că nu are dublă comandă. De altfel, a fost întrebat foarte tranșant de către membrii CEx-ului și a dat garanții că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă”, a afirmat Olguța Vasilescu citată de News.ro.

În ceea ce privește plagiatul, Vasilescu este de părere că aceasta este o chestiune la care trebuie să raspunda însuși Mihai Tudose.

"Noi considerăm ca acum nu avem niciun fel de probleme cu această propunere", a spus ministrul demisionar al Muncii.

Nu e bun ca ministru, dar e bun ca premier. Vina e a lui Grindeanu

Mihai Tudose nu a fost bun ca ministru al Economiei. A spus-o chiar raportul PSD care a dus la căderea Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Potrivit evaluării, Mihai Tudose nu a îndeplinit niciun obiectiv din programul de guvernare.

 

Lia Olguța Vasilescu spune, însă, că Mihai Tudose, și-a îndeplinit toate obiectivele potrivit evaluării făcute de partid miniștrilor din guvernul Grindeanu, "dar acestea au fost blocate la premier".

”În evaluarea care a fost făcută de partid, domnul Mihai Tudose și-a îndeplinit toate obiectivele, dar acestea au fost blocate la premier. Este vorba de Fondul Suveran de Investiții care este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la cabinetul prim-ministrului și lista cu pachetele de acțiuni pentru FSDI și proiectul de lege. Din păcate nu am înțeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct din programul de guvernare”, a afirmat ministrul demisionar al Muncii, citat de News.ro.

Mihai Tudose a fost validat de către Comitetul Executiv Național al PSD ca propunere de premier a partidului la consultările de la Palatul Cotroceni. Au fost înregistrate patru abțineri, și niciun vot împotrivă. Cei patru social-democrați care s-au abținut au fost președintele executiv Nicolae Bădălau, președintele PSD Olt Paul Stănescu, secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu și președintele CJ Giurgiu, Marian Mina, potrivit News.ro.