Miniștrii propuși de premierul desemnat, Dacian Cioloș, au fost audiați marți în Comisiile de specialitate din Parlament. Candidații au primit avize negative, singurul avizat pozitiv fiind Cătălin Drulă, propus la Transporturi.

UPDATE

Și Mihăilă a primit aviz negativ.

Ioana Mihăilă îl acuză pe Florin Cîțu de întârzierea unor măsuri anti-COVID din motive politicianiste.


Ioana Mihăilă, ministru propus pentru Sănătate, este ultima audiată în Parlament. La final, premierul desemnat, Dacian Cioloș, va susține o declarație de presă.

+++

Stelian Ion a primit și el aviz negativ.


Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că Ioana Mihăilă trebuie retrasă de urgență, înaintea audierii din Comisie.

"NU poți propune la Sănătate aceeași persoană care, din iulie până în septembrie, a ignorat avertizările repetate de la specialiștii din țară, instituții europene și chiar de la OMS privind dezastrul sanitar care urma să lovească România în toamnă!

Mandatul lui Mihăilă este cronica unui DOLIU NAȚIONAL: ZERO testare extinsă, ZERO achiziții de medicamente anti-COVID și, mai ales, ZERO resurse pentru a pregăti spitalele de noul val al pandemiei!

A veni la Sănătate - în ziua cu peste 570 de morți! - cu unul dintre marii vinovați pentru tragedia în care ne aflăm, reprezintă cea mai mare bătaie de joc la adresa românilor!", a scris Marcel Ciolacu pe pagina lui de Facebook.

+++

”Alocarea de 2% - deși s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nici pomeneală că nu ne-o asumăm. Alocarea de 2% pentru bugetul Apărării și creionarea unui buget cât mai rapid – imediat după votul de învestitură. În opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înțeles. Este lege în acest moment și este o înțelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori”, a afirmat Nicu Fălcoi, propus pentru Ministerul apărării, după ce i s-a reproșat că în programul de guvernare nu e respectat angajamentul de a aloca 2% pentru acest domeniu. 


Într-un mesaj postat pe Facebook, USR acuză "o nouă majoritate USL" în Parlament.

"Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD și PNL resping braț la braț candidații propuși de USR pentru ministere. Nu reușesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor. USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern și un program de guvernare, pentru că PNL și PSD au fugit de responsabilitate și nu au avut curajul să vină cu propuneri. USR va merge până la capăt cu aceste propuneri pentru că avem nevoie cât mai rapidă de un guvern care să scoată țara din criză", se arată în mesajul formațiunii.

+++

Ministrul propus al Transporturilor, Cătălin Drulă, a fost singurul candidat avizat pozitiv până acum. Acesta a primit opt voturi împotriva avizului negativ, șapte abțineri și 12 voturi pentru avizul negativ.

Pentru că nu s-a reușit adunarea unei majorități pentru un avizul negativ, acesta este considerat ca fiind pozitiv. Drulă a fost felicitat la finalul audierilor.

+++

Dan Barna (Externe), Iulia Popovici (Cultură), Nicu Fălcoi (Apărare), Monica Berescu (Cercetare și Digitalizare) au fost și ei avizați negativ în Parlament.  

+++

După ce a spus că relația cu SUA este fără îndoială unul din cei trei piloni strategici ai României, Dan Barna a declarat că Washingtonul și-a luat mâna de pe Europa de Est: ”Oportunitatea pe care noi o avem ca țară vine în contextul în care SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-și prioritățile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziționare firească pe care trebuie să o avem”.

+++


Tudor Pop - propus la Sport, a fost avizat și el negativ de Comisie. 

+++


La audierea lui Dan Barna pentru postul de ministru de externe, fostul ministru de externe Titus Corlățean nu a ratat ocazia de a-l menționa și pe George Soros.

Copreședintele AUR Claudiu Târziu a furnizat un fake news, susținând că românii și moldovenii doresc, în marea lor majoritate, unirea celor două țări.

Ultimele sondaje arată însă cu totul altceva.

51% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, din Republica Moldova, ar vota pentru unirea cu România în cazul unui referendum, potrivit celui mai recent sondaj, realizat de BOP și publicat în iulie anul acesta de Timpul.md.

La nivelul întregii populații, doar 41% dintre respondenții sondajului ar vota pentru Unirea Republicii Moldova cu România. 46% ar vota împotrivă, 3,7% nu ar participa la referendum, 8,2% nu s-au hotărât, iar 0,7% nu au vrut să răspundă.

LARICS a analizat 10 sondaje realizate pe parcursul anilor 2012-2021, cercetare care arată  că există o deschidere de două treimi printre români (66,45% în medie) care susțin unirea cu Republica Moldova.


Iulia Popovici, propusă la Cultură, este primul ministru din Cabinetul Cioloș care a primit aviz negativ. A primit 9 voturi ”împotrivă”, patru "pentru" și șapte membri s-au abținut.

+++


Președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat că ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, i-a spus că Guvernul Cioloș nu are în programul de guvernare alocarea a 2% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă "o primă încălcare a relației noastre cu NATO".

De asemenea, Cîțu le-a cerut liberalilor "decență" la audierile din Parlament.

Acesta vede maturitate la PNL pentru că va asigura cvorumul la plenul comun de miercuri, dar se va abține de la vot.

+++

Primii miniștri care intră la audieri de la ora 10:00 sunt Iulia Popovici  - Ministrul Culturii și Tudor Pop -  Ministrul Tineretului și Sportului. Ultimii care intră în Comisii sunt George Cățean -  Ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale și Ioana Mihăilă - Ministrul Sănătății.

Timpul programat pentru audiere este de o oră, însă pentru miniștrii propuși la Mediu, Justiție și Educație s-a alocat o oră și jumătate. De asemenea, Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, va sta două ore în fața membrilor Comisiei.

Avizele pentru candidați pot fi pozitive sau negative, însă ele sunt consultative. Astfel, dacă unul dintre aceștia primește un aviz negativ, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială.

Parlamentarii PNL vor participa, miercuri, la votul din Parlament pentru învestirea Guvernului Cioloș, însă nu vor vota, a anunțat secretarul general al liberalilor, Dan Vîlceanu.

„Am decis în seara aceasta (luni) într-o ședință de Birou Executiv că noi nu vom vota la plen. Opțiunea este 'prezent', nu votez și la comisii ne vom abține. Deci, nu vrem să facem ce au făcut colegii de la USR, să ne ridicăm din bancă și să votăm împotriva colegilor cu care am guvernat și cu care sperăm că în viitor să mai putem guverna”, a declarat Dan Vîlceanu la Digi24.

El a mai spus că, dacă Guvernul Cioloș nu va trece de Parlament, ceea ce este foarte probabil, PNL va merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu Florin Cîțu propunere de premier, în ciuda faptului că cei de la USR nu-l vor.

Miercuri, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește pentru a decide dacă acordă sau nu votul de învestire Guvernului Cioloș.

Cioloș: Mâine e suficient un vot și să ne apucăm de treabă

Mai mult pe EurActiv »