Ministrul Educației, Adrian Curaj, s-ar putea afla în conflict de interese din cauza banilor pe care îi încasează ca membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale fondată de Gabriel Oprea, fonduri care, în 2016, vin din bugetul Educației.

Într-un comunicat de presă trimis de Ministerul Educației miercuri, în replică la informația publicată de EurActiv.ro privind calitatea sa de membru al Academiei de Științei ale Securității Naționale (ASSN), ministrul Curaj admite explicit că a primit bani pentru apartenența la acest for și înainte de a fi ministru, și după ce a ajuns în Cabinetul Cioloș.

„De la numirea mea ca ministru al Educației Naționale, am donat banii primiți din calitatea de membru al ASSN și voi face în continuare acest lucru”, afirmă Adrian Curaj în comunicatul de presă citat.

Însă banii pe care Adrian Curaj admite deschis că i-a primit și îi primește de la ASSN vin, în 2016, din bugetul Ministerului Educației, pe care el însuși îl gestionează din poziția de ministru, deci ordonator principal de credite.

Informația apare chiar în legea bugetului pentru 2016, respectiv Legea 339 din 2015. În articolul 59, la alineatul (1) din lege se prevede că, în anul 2016, „prin derogare (...), sumele alocate de la bugetul de stat Academiei de Științe ale Securității Naționale sunt cuprinse în anexa nr. 3/25 a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, la capitolul 53.01 „Cercetare fundamentală și cercetare dezvoltare”, titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice”.

Legea care prevede această unică derogare a fost adoptată de Parlament în forma propusă de Guvernul Cioloș, din care Curaj deja făcea parte încă din noiembrie, și a fost publicată în Monitorul Oficial în 19 decembrie.

În cazul în care Adrian Curaj a semnat vreun act prin care sunt alocate fonduri publice către ASSN, acesta ar putea fi acuzat de conflict de interese în materie penală întrucât, conform declarației sale publice, a continuat și continuă să primească bani de la academia fondată de Gabriel Oprea.

Articolul 301 al Codului penal, care normează conflictul de interese, prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine (...) se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Conflictul de interese al lui Curaj, în statutul ASSN

În calitate de membru al Academiei fondate de Oprea, ministrul Curaj și-a însușit, obligatoriu, statutul. Acesta prevede că un membru poate fi exclus - deci, implicit, își poate pierde renta viageră - dacă „nu se implică în asigurarea de resurse financiare necesare funcționării” acesteia.

Așadar, în calitate de ministru al Educației, deci ordonator de credite pe bugetul Educației care conține în 2016, prin derogare, și banii de la buget destinați ASSN, ministrul Curaj are toate pârghiile pentru a-și respecta această obligație din statutul pe care și l-a asumat și a-și păstra, astfel, calitatea de membru și renta viageră.

Curaj donează banii, dar nu spune cui

Contactat de EurActiv.ro pentru a-l întreba despre legătura sa cu ASSN, ministrul Adrian Curaj a declarat că a devenit membru al forului fondat de Oprea în 22 aprilie 2015, iar indemnizația a început să-i intre în cont o lună mai târziu.

„Înainte de a deveni ministru am păstrat banii, dar odată ajuns în acest post am întrerupt orice activitate la ASSN, așa că am ales să donez banii primiți”, a declarat Adrian Curaj, telefonic, pentru EurActiv.ro.

Ministrul a declarat că nu s-a putut suspenda din funcție, pentru că statutul, conform căruia este membru pe viață al ASSN, nu prevede suspendarea din calitatea de membru, ci doar retragerea definitivă.

„Am verificat atent și nu sunt în niciun conflict de interese, astfel că am rămas membru în Academie, dar am decis să-mi donez indemnizația unei organizații care se ocupă de proiecte în educație, organizație către care am mai făcut donații și în trecut”, a declarat ministrul Curaj.

În ciuda insistențelor, atât direct cât și prin purtătorul de cuvânt, Curaj a refuzat să furnizeze vreun document care să ateste respectiva donație.

„Din punctul nostru de vedere chestiunea este lămurită. Domnul ministru nu dorește să divulge beneficiarul acestei donații și nici nu are acordul beneficiarului pentru acest gest. O donație este o donație și preferă să rămână privată”, a declarat, telefonic, pentru EurActiv.ro, purtătorul de cuvânt al ministrului, Mirabela Amarandei, care nu a a fost convinsă nici măcar de argumentul că banii despre care vorbim sunt fonduri publice. 

Ce caută ministrul Educației în Academia Generalilor?

„Precizăm că securitatea națională s-a reconceptualizat în ultimii ani și transcende zona de intelligence. Vorbim astăzi de sănătate, educație și inovare ca elemente majore de asigurare a securității naționale și dinamica este la nivel global, nu doar în România. Această abordare este cu atât mai necesară, cu cât migrația și accesul refugiaților la educație, în țările primitoare, reprezintă o problemă de securitate națională și la nivel european”, a explicat Ministerul Educației prezența lui Curaj în ASSN.

Ce a făcut însă ministrul acolo?

„Mi-am prezentat strategia, am prezentat viziunea mea în legătură cu importanța cercetării, inovării și educației, a investiției în acestea”, a spus Curaj în dialogul cu EurActiv.ro. El a refuzat să precizeze în fața cărei audiențe a ținut aceste prezentări, limitându-se la a spune că audiența a fost formată din colegii săi.

Curaj a refuzat să explice de ce această academie nu are nici măcar un site de internet, cu atât mai puțin comunicări științifice periodice care să fie vizibile și să aducă valoare cunoașterii în anumite domenii.

„Aceste chestiuni organizatorice nu țin de mine, văr invit să vă adresați conducerii instituției. Eu nu am făcut aceste lucruri pentru a avea recunoaștere în plus, le-am făcut pentru că eu chiar cred în ele”, a spus ministrul.

Curaj a refuzat să spună cine sunt colegii săi de academie, invitându-ne din nou să ne adresăm președintelui interimar Remus Pricopie și în această chestiune.

Legat de activitatea propriu-zisă desfășurată de el în cadrul ASSN, ministrul Curaj a declarat că sesiunile științifice nu aveau o cadență constantă. „Au fost perioade în care participam la trei mese rotunde pe săptămână, dar și perioade în care întâlnirile erau programate la distanță de trei săptămâni”, a spus Curaj.

Bugetul Academiei lui Oprea

Conform bugetului Ministerului Educației pentru 2016, ASSN primește de la stat 37.828.000 de lei.

Indemnizațiile celor cel mult o sută de personalități care au calitatea de membru sunt, conform legii de funcționare, egale cu un salariu mediu pe economie net, ceea ce înseamnă cel mult o mie de euro brut. Asta înseamnă că indemnizațiile membrilor, care se plătesc din bani publici, nu depășesc, anual, un cost de 1,2 milioane de euro, adica în jur de 5,5 milioane de lei. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu restul banilor alocați de la buget către academia fondată de Gabriel Oprea, peste 30 de milioane de lei (adică în jur de șapte milioane de euro). 

Nu este cunoscut nici dacă există și alte alocări, din bugetele altor instituții, către această entitate care, în principiu, funcționează în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Afacerilor Interne și a Serviciului Român de Informații, așa cum reiese din legea după care funcționează.

EurActiv.ro a solicitat oficial, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, detalii despre activitatea și cheltuielile Academiei de Științe ale Securității Naționale de la Remus Pricopie, președintele interimar al forului, după încercări repetate de a-l contacta prin telefon.

Background

EurActiv.ro a relatat că ministrul Educației, Adrian Curaj, este membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, o „instituție de interes național” înființată în 2012 la inițiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea și aflată în coordonarea MAI, MApN și SRI.

Informația că ministrul Adrian Curaj este membru al acestui for este disponibilă în declarația de interese a oficialului, postată pe site-ul Guvernului.

Calitatea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale se păstrează pe viață, conform statutului Academiei.

Între membrii fondatori ai Academiei de Științe ale Securității Naționale se numără și senatorul Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, al Administrației și Internelor, fost vicepremier și fost premier interimar.

Pe site-ul Guvernului există un extras din CV-ul ministrului Curaj, însă acesta nu conține nicio referire la calitatea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Nici în CV-ul trimis de Curaj la Parlament în noiembrie 2015, cu ocazia validării Cabinetului Cioloș, nu apare nicio referire la această calitate a sa, astfel că nu este clar dacă, la momentul desemnării sale, premierul Cioloș cunoștea acest detaliu din cariera ministrului Curaj.

ASSN a fost înființată în 2012, la capătul unui proces legislativ ce a început în 2011. Principalul inițiator al legii a fost parlamentarul Gabriel Oprea, el fiind primul dintre semnatari pe expunerea de motive ce însoțește proiectul inițial.

Din legea prin care s-a înființat ASSN, inițial sub numele Academia de Științe Militare, reiese că aceasta este o „instituție publică de interes național în domeniul cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”.