Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost agresat luni în plenul Camerei Deputaților de copreședintele AUR, George Simion.

UPDATE

Parchetul General s-a sesizat privind plângerea penală depusă de Virgil Popescu și face verificări pentru a vedea dacă este necesară deschiderea unui dosar, în urma comiterii unor infracțiuni, potrivit Digi 24.

+++

"Acest gest reprobabil, care marchează o degradare fără precedent a dialogului politic în cadrul legislativului, se înscrie într-o serie îngrijorătoare de acte de instigare la violență, mult dincolo de limitele liberei exprimări ale unei opinii politice. Prim-ministrul Nicolae Ciucă face un apel la decență și responsabilitate, pentru a nu expune public repere de expresie politică total opuse valorilor euro-atlantice pe care România și le-a asumat", se arată în mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

+++

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat luni seară, la Digi24, că va propune introducerea de sancțiuni „clare și dure” în Parlament pentru incidente precum cel în care copreședintele AUR George Simion l-a agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El spune că chestorii nu și-au făcut treaba, că aceștia trebuiau să-l scoată pe deputatul AUR din sala de plen. De asemenea, Cîțu se așteaptă ca autoritățile să sancționeze pe cei care agresează fizic un alt parlamentar.

+++

”Am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoț, pentru că este un hoț. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”, a spus Simion.

+++

Ședința Camerei Deputaților a fost reluată fără ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta își va depune punctul de vedere în scris.

Deputații PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale au părăsit ședința, cu excepția șefilor de grup.

"Grupul PNL va părăsi sala de ședință, procedura dezbaterii moțiunii va continua. M-aș fi așteptat ca ședința să nu mai continue astăzi, că astfel de monstruozități nu au ce să caute în Parlament", a anunțat liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

+++

Ședința de plen a fost reluată după aproximativ o jumătate de oră. George Simion a venit din nou la tribună să spună că are dreptul să vorbească despre "acest hoț și mincinos".

Potrivit unor surse, ministrul Virgil Popescu refuză să mai intre în plen, iar grupul minorităților va părăsi și el lucrările ședinței și va propune Comisiei de regulament sancționarea lui Simion.

Tot în semn de protest, PNL, PSD și UDMR vor părăsi plenul Camerei Deputaților.

+++

Incidentul a avut loc în timp ce ministrul își prezenta punctul de vedere în cadrul moțiunii simple care a fost depusă de USR împotriva sa. 

George Simion a venit la tribuna oficială, l-a luat pe ministru de după gât și a urlat în mod repetat ”Ești un hoț!”. Președintele de ședință a început să strige și el la Simion să ia mâna de pe ministru. 

În replică, Virgil Popescu i-a spus lui Simion "Ești un prost!"

Înainte să vină la tribună, George Simion urla din bancă, iar Virgil Popescu i-a spus președintelui de ședință, social-democratului Daniel Suciu: ”Domnule președinte, pot să îi spun eu domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul? Văd că pe Simion îl frământă acum alte lucruri”, a replicat Virgil Popescu. 

Ședința de plen s-a suspendat, iar Simion a declarat: ”Nu e nicio agresiune. Nu i-am făcut nimic. Am pus mâna pe el. M-a deranjat faptul că e un hoț și i-am spus că e un hoț. Vorbesc în numele a milioane de români”.

Momentul cu incidentul poate fi urmărit mai jos de la minutul 3:36

De precizat că este pentru prima dată în istoria parlamentarismului modern când un ministru este agresat fizic la tribuna oficială.