Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat vineri din funcție, imediat după ședință de Guvern, din cauza lipsei de susținere în pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul UE.

Negrescu a demisionat cu mai puțin de două luni înainte ca România să preia Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Negrescu a confirmat demisia, dar nu a dorit să detalieze motivele: „Din respect pentru colegii mei și pentru responsabilitățile pe care le am atât la nivel european, cât și la nivel național, pe care le tratez cu seriozitate și profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte”, a declarat Victor Negrescu.

Într-o intervenție anterioară la Digi24, ministrul Fondurilor Europene, Rovana, Plumb, a confirmat demisia acestuia.

„Din câte înțeleg, s-a produs această demisie. Ieri (vineri - n.r.), în cadrul ședinței de Guvern, am stat de vorbă cu domnul Negrescu, au fost discuții principiale despre modul în care suntem pregătiți pentru președinția Consiliului UE. Suntem pregătiți să facem față. (...) Probabil că ceea ce l-a determinat să recurgă la acest gest, probabil, că vine sau e ceva de natură personală”, a spus Rovana Plumb la Digi24.

Reacții în urma demisiei lui Negrescu

„Se pare că cineva chiar și-a propus să ne scoată din Uniunea Europeană", a punctat fostul premier Victor Ponta, fost membru PSD și fondator al formațiunii Pro România

„Sper ca această știre "pe surse" să NU fie adevărată/ Victor Negrescu este unul dintre puținii actuali miniștri chiar pregătit pentru funcția sa, cu bune conexiuni pe plan european și, așa cum am spus de multe ori, unul dintre ultimii adevărat social-democrați din conducerea actuală a PSD. Cel mai grav este faptul că Victor Negrescu este ministrul care a lucrat pentru pregătirea preluării de către România a președinției semestriale a Consiliului UE de la 1 ianuarie - ce mesaj transmitem noi la Bruxelles prin demisia sa? Și marți vom avea aprobată în Parlamentul European o rezoluție extrem de negativă la adresa României - urmată de Raportul Comisiei Europene privind MCV (la fel de negativ)", a scris Ponta, pe Facebook.

În schimb, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a spus, la Digi24, că demisia lui Negrescu este o surpriză neplăcută și un act pe care personal nu îl înțelege, în contextul în care acesta urma să coordoneze președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Este un act pe care eu nu îl înțeleg (...) Să faci un astfel de gest când ai o șansă unică de a coordona o astfel de președinție poate este și o dovadă de imaturitate politică (...) Sincer nu îmi dau seama ce l-a nemulțumit, chiar dacă prin absurd l-ar fi nemulțumit, o astfel de decizie nu se justifică”, a spus Teodorovici.

Deputatul USR Cristian Ghinea a notat sec: „Victor Negrescu, cel care se ocupa de pregătirea preluării președinției Consiliului UE de către România, și-a dat astăzi, brusc, demisia. Mai sunt doar două luni până la preluarea președinției. Rovana Plumb ne asigură că totul e bine pregătit și oricum, se ocupă Viorica Dăncilă să iasă totul bine. Rețeta dezastrului este acum completă”.

„Demisia ministrului care gestionează președinția Consiliului UE pe care România o preia în mai puțin de 2 luni trebuie explicată urgent. De domnul Negrescu și de premierul Dăncilă. Dacă tot ne ducem cu capul în zid, avem toți dreptul să știm cine a dat brânciul decisiv”, a scris pe Facebook Raluca Prună, fost ministru al justiției.