Senatul a respins modificările aduse de PNL celebrei OUG 114 prin prima ordonanță din acest an, care elimina taxa pe activele bancare, suprataxa pe energie, cerințele de capital pentru fondurile de pensii private și desființa fondul suveran.

Cu 69 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” și trei abțineri, senatorii au respins adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Senatul este prima Cameră sesizată cu această lege, astfel că decizia Camerei Deputaților va fi esențială.

Însă, dacă și deputații sunt de acord cu anularea ordonanței, vor fi anulate principalele măsuri economice incluse de liberali în programul de guvernare, după ce Parlamentul a reușit să blocheze și principalele măsuri în domeniul politic, precum alegerile locale în două tururi, promise de PNL.

Printre altele, actul normativ respins acum de senatori a eliminat taxa pe activele bancare, cerințele suplimentare de capitalizare pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii și suprataxa de 2% din energie datorată ANRE, instituind totodată un calendar etapizat de eliminare a prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale.

De asemenea, a fost eliminată prevederea care amenda furnizorii de rețele de comunicații electronice cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, de la 15 martie 2020, pentru contracte sau servicii efectuate fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, amintește Profit.ro.

Aceeași ordonanță a desființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, și a plafonat indemnizațiile demnitarilor și punctul de amendă. În plus, actual a amânat aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene și a interzis detașările de personal de la companii de stat sau private către administrația publică.