Plenurile Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit joi, începând cu ora 12:00, pentru a da citire textului moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

UPDATE La finalul plenului, premierul a declarat că acuzațiile din textul moțiunii sunt "minciuni gogonate", iar Executivul a decis să sesizeze CCR pe un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, pe motiv că moțiunea a fost depusă în sesiune extraordinară.

Potrivit acestuia, este neconsituțional ca moțiunea să fie depusă în afara sesiunii ordinare a Parlamentului. De precizat că articolul 113 din Constituție nu prevede perioada în care se pot demara procedurile de demitere a unui Guvern.

Orban a cerut ca toate procedurile să fie oprite până când CCR se va pronunța asupra sesizării.

De asemenea, acesta a reiterat că este o iresponsabilitate din partea PSD depunerea moțiunii în actualul context. "Să depui o moțiune înainte de alegerile parlamentare arată aventurism politic, că PSD nu a învățat nimic, și-a bătut joc de oameni și nu a făcut decât să săvârșească acte politicianiste", a mai declarat Orban.

El a mai acuzat PSD că a incitat oamenii să nu respecte regulile.

"În România, salariul net era în iunie 2020 de 3.298 de lei, iar în iunie 2019, când era PSD la guvernare, fără criză economică, fără pandemie, era de 3.142", a spus premierul, legat de acuzațiile că salariile au scăzut în guvernarea PNL.

+++

Moțiunea, intitulată ”Guvernul PNL - De la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost depusă luni după-amiază la Parlament de către PSD. Documentul a adunat 205 semnături, dar are nevoie de cel puți 233 de voturi pentru ca Executivul să fie dărâmat.

PSD acuză Guvernul de "chermezele" din vremea pandemiei, devalizarea bugetului, dar și de faptul că se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă.

În spațiul public au apărut controverse după ce moțiunea a fost depusă în perioada sesiunii extraordinare. Inițial, liberalii spuneau că analizează atacarea la CCR a deciziei.

"Este de gâgă faptul că moțiunile de cenzură se depun în vacanță parlamentară, nu în sesiune. Probabil au vrut să depună înainte de Congres, nu înțeleg. Dacă ținem cont de procedurile parlamentare, de Constituție, procedurile trebuie să se deruleze în sesiunea parlamentară care începe în septembrie", a mai explicat Orban, la începutul săptămânii.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre "dubii" privind perioada în care a fost depusă moțiunea de cenzură.

"Există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o moțiune de cenzură. Sunt specialiști care susțin că este discutabil, sunt alții care spun că este fezabil. (...) Despre trecerea din sesiunea extraordinară în sesiunea ordinară, de asemenea cred că specialiștii vor trebui să analizeze constituționalitatea și legalitatea unui astfel de demers", a adăugat președintele.

Pe de altă pate, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a afirmat că s-a respectat Constituția în privința depunerii actului.

"Din punctul nostru de vedere suntem în litera și spiritul Constituției. Și PNL consideră asta, ținând cont că domnul Orban a declarat că nu se va adresa Curții Constituționale. În Constituție nu se face diferența între acțiunile întreprinse în sesiune ordinară și sesiune extraordinară”, a spus Romașcanu.

PSD, ALDE și Pro România au anunțat deja că votează moțiunea. Vineri, social-democrații se reunesc într-o ședință a Comitetului Executiv Național pentru a decide calendarul de vot al moțiunii de cenzură.