Moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost depusă marți, iar PNL susține că va aduna mai multe voturi decât semnături, potrivit liderului formațiunii, Ludovic Orban.

UPDATE 18.50 Birourilor permanente reunite s-a amânat din lipsă de cvorum, după ce PNL nu s-a prezentat la ședința pentru ca moțiunea să nu fie citită marți seara, așa cum voia PSD.

BPR a fos reprogramat pentru miercuri dimineața.

+++

UPDATE 18.30 "Cei care vor vota moțiunea de cenzură înseamnă că trădează PSD, trădează eforturile tuturor colegilor din partid, trădează speranța primarilor care vor să implementeze proiectele care au venit în fața electoratului, trădează stabilitatea acestei țări și eu cred că acest lucru nu poate fi trecut cu vederea", a anunțat Viorica Dăncilă, la scurt timp după ce opoziția a depus moțiunea de cenzură.

Opoziția a depus la ora 18.00 moțiunea de cenzură, care are 237 de semnături, cu patru mai multe decât numărul minim necesar pentru adoptarea ei, a anunțat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

PNL – 95 semnături

USR – 40 semnături

UDMR – 30 semnături

Pro România – 28 semnături

ALDE – 20 semnături

PMP – 17 semnături

Minorități – 2 semnături

PSD – 4 semnături

Independenți – 1 semnătură


Birourile permanente reunite au decis ca moțiunea să fie citită tot marți, de la ora 19.00, în plenul Parlamentului.

+++

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că moțiunea va fi depusă marți și a adunat 237 de semntături, dintre care două de la social-democrați.

"În această seară, toți cei care au semnat moțiunea, începând cu PNL și Pro România, vor prezenta textul moțiunii și, cel mai important, numărul de semnături. Știu că sunt 237, mai sunt vreo doi colegi de la PSD cu care am vorbit azi, unul a trecut la grupul nostru, un altul care votează moțiune", a spus Ponta.

Ponta l-a acuzat pe Florin Iordache de faptul că a încercat să adune liderii de grup marți noaptea să discute despre moțiune.

"Mâine dimineață (miercuri - n.r.), la prima oră, se face și partea de procedură. Domnul Iordache are numai idei proaste și pentru PSD, și pentru Parlament. Făcuse un plan, ca undeva în seara asta, pe la miezul nopții, să ne întâlnim, să vorbim despre moțiune, noaptea, ca hoții. Nu merge așa, este o chestiune serioaosă, este despre Parlament. Mâine avem Birourile Permanete Reunite și luni sau marți sper să o și votăm. Toate șmecheriile astea prin care încearcă să tragă de timp (PSD - n.r.) arată o slăbiciune, arată că le e frică, altfel nu ne trimiteau la 12 noaptea să umblăm prin Parlament după moțiune", a mai spus el.

+++

"N-avem o oră stabilită, moțiunea va fi depisă de liderii grupurilor parlamentare care reprezintă partidele care o susțin. În cursul zilei de astăzi va fi depusă, la o oră pe care o stabilim", a anunțat Ludovic Orban.

Orban a mai spus că vrea ca dezbaterea și votul moțiunii să aibă loc într-o zi de luni, marți sau miercuri, zile în care parlamentarii se află în Parlament.

De asemenea, inițiatorii moțiunii de cenzură transmit că poartă negocieri până în ultimul moment.


Totuși, liderul PNL afirmă că e pregătit să răspundă la "orice abuz al majorității din Birourile permanente reunite".

Ludovic Orban nu a vrut să spună nici câte semnături a adunat moțiunea, nici câți social-democrați au semnat-o, adăugând doar că voturile vor fi mai multe, deoarece există mulți parlamentari care au preferat să nu o semneze.