Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost citită luni în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților.

UPDATE

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a negat că s-ar fi înțeles cu premierul Ludovic Orban, după ce Adevărul.ro a scris că cei doi lideri de partide ar fi ajuns la un acord ca moțiunea să treacă și anticipatele să aibă loc simultan cu localele. În schimb, PNL ar fi urmat să renunțe modificarea legii alegerii primarilor. Și Orban a negat o astfel de înțelegere.

”Am ieșit din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la două tururi. Ce înțelegere să facem? Înțelegere ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament. Atunci aș fi spus că suspicionăm o anumită înțelegere. Dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înțelegere? Eu îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-și dea demisia. Dacă dorește alegeri anticipate, să-și dea demisia, să nu se bazeze pe PSD”, a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă propunerea de premier ar putea fi Sorin Grindeanu, Ciolacu a spus: "Nu am stat cu dânsul de vorbă".

"Îmi pare rău că președintele României s-a antepronunțat și a spus că o să vină cu aceeași propunere (de premier - n.r.) în persoana domnului Orban. Am avut o discuție foarte aplicată împreună cu colegii mei din țară și din Parlament și totuși se pare că vom veni cu o propunere de prim ministru din afara partidului. Și nu este domnul ambasador în Statele Unite", a mai precizat liderul interimar al PSD.

”Dacă se ajunge în variantă de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

+++

Urmează ca Birourile permanente reunite să decidă, într-o ședință care ar urma să aibă loc marți, calendarul pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii.

Deputatul PSD Daniel Suciu citește textul moțiunii în fața parlamentarilor.

+++

Este prima moțiune de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban, iar Birourile permanente reunite au decis săptămâna trecută data la care aceasta se va citi, nu și ziua în care se va dezbate și se va vota.

Moțiunea de cenzură este intitulată "Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democrației românești" și a fost depusă ca urmare a deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Modificarea, dacă se va aplica, ar lăsa PSD fără aproape jumătate din primarii pe care îi are acum la nivel național. 

Câte voturi au inițiatorii

Moțiunea a fost semnată de 208 parlamentari ai PSD și UDMR. Pentru a fi adoptată, acesta are nevoie de cel puțin 233 de voturi. Conform social-democraților, în momentul de față au 232 de voturi.

Până acum PSD, UDMR, și câțiva parlamentari ai Paridului Forța Națională, condus de Teodor Meleșcanu, au anunțat că vor demiterea Guvernului. USR, PMP, Pro România și ALDE au anunțat că nu susțin moțiunea, drept pentru care nu o vor vota.

Adoptarea moțiunii, primul pas spre anticipate

Voci din PSD nu susțin moțiunea de cenzură, motivul fiind că, dacă aceasta trece, se deschide drumul spre anticipate.

Se ajunge la anticipate în cazul în care președinte Klaus Iohannis nominalizează de două ori la rând un premier, iar acesta pică la votul de învestitură din Parlament. 

Dacă Guvernul Orban cade, nici alegerea primarilor în două tururi nu va mai avea loc.