Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, atrage atenția asupra unei noi taxe pe care Guvernul Cîțu se pregătește să o introducă: taxa pe filme online.

USR spune într-un comunicat de presă că este vorba de un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia care prevede o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.

„«Nu vom introduce taxe noi», ne zicea același politician care ne zicea și «PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român» sau «Votează PNL ca să scapi de PSD». O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună", atrage atenția Năsui.

Fostul ministru mai spune că în peste 10 țări din Uniunea Europeană nu există taxa asta, iar în Portugalia, Polonia sau Spania taxa este de 1% sau 1.5%.

"Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos «liberal» consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, a declarat Claudiu Năsui.  

”În urma dezinformării apărute în spațiul public, aș dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie 2021 și a fost prezentat în prima lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru”, se arată într-o declarație transmisă presei de ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. 

Năsui a mai atras atenția că și banii din taxă se vor duce la "celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie, aflat în vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro".

Pe 6 iulie 2020, G4Media.ro scria că DNA i-a inculpat pentru abuz în serviciu pe Eugen Șerbănescu, director al Centrului Național al Cinematografiei (CNC) în perioada 2006 – 2013, Carmen Stejeroiu, șefa fondului cinematografic, și Gabriela Dincă, inspector în cadrul CNC.

Decizia de inculpare a fost luată pe 9 iunie 2020 de procurorul DNA, Ștefăniță-Cosmin Stroie, într-un dosar constituit în 2014 ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al premierului Victor Ponta. Procurorul Stroie a preluat cazul de la Valina Călărașu, după ce aceasta a părăsit DNA. Procuroarea Călărașu a început urmărirea penală și le-a atribuit șefilor CNC calitatea de suspect în 2017.

Procurorii au stabilit și un prejudiciu uriaș de 9,6 milioane de euro. E vorba de finanțarea de către CNC a 55 de filme și scurtmetraje în perioada 2010- 2013.