Președintele Klaus Iohannis are luni și marți o a doua rundă de negocieri cu partidele parlamentare, în format restrâns, în vederea nominalizării unui premier.

UPDATE

USR a decis luni seara să nu participe la guvernare.

"Putem să acordăm votul de învestitură unui guvern care își asumă o durată de viață limitată, va pregăti alegerile anticipate și va îndeplini următoarele condiții:

  • Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • Adoptarea inițiativei "Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.
Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ", a transmis Alianța USR PLUS.

***

După consultările de vinerea trecută, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se conturează varianta unui guvern PNL sau a unui guvern "în jurul PNL". Șeful statului a mai spus că, în niciun caz, nu va desemna un premier PSD. Inițial, premierul demis, Viorica Dăncilă, a declarat că PSD se va duce la consultări, dar s-a răzgândit în câteva ore. Social-democrații și-au schimbat poziția și față de votarea unui guvern al actualei opoziții în Parlament. După ce au susținut că își vor da votul, Marcel Ciolacu a anunțat luni că parlamentarii PSD nu vor vota un guvern al formațiunilor de opoziție.

Negocierile au loc cu ușile închise. Luni se duc la Palatul Cotroceni președintele Pro România, Victor Ponta, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele PMP, Eugen Tomac, și reprezentanții minorităților naționale., iar liderii principalelor formațiuni de opoziție, Ludovic Orban și Dan Barna, precum și președintele UDMR, Kelemen Hunor, se duc marți.

Dan Barna a scris pe Facebook că USR nu va intra la guvernare decât după alegerile parlamentare și va susține noul cabinet de tranziție dacă sunt îndeplinite patru condiții: adoptarea legii alegerii primarilor în două tururi de scrutin, a inițiativei "Fără penali în funcții publice", desființarea legii recursului compensatoriu și consultarea Parlamentului pentru desemnarea comisarului european din partea României. 

Europarlamentarul Dragoș Tudorache precizează că cele patru condiții avansate de Dan Barna au susținerea deplină a PLUS.

Potrivit unor surse Digi24, aripa anti-Barna din USR ar vrea la guvernare, astfel că deputatul Stelian Ion a trimis o scrisoare internă în care le cere colegilor să analizeze eventuala intrare la guvernare și solicitarea a două ministere: Justiție și Mediu.

UDMR, în schimb, condiționează votul pentru un nou guvern de menținerea alegerii primarilor într-un singur tur.

Președintele PNL va fi ultimul, el urmând să se ducă și cu o listă de propuneri de miniștri. Printre numele vehiculate pentru cele 15-16 ministere se numără și persoane care nu sunt membri PNL: consilierul prezidențiale Bogdan Aurescu la Externe sau Nicolae Ciucă, șeful Statului Major, la Apărare.

La Ministerul Dezvoltării e vehicular numele secretarului general al PNL, Robert Sighiartău, la Transporturi - deputatul Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi, la Muncă - Violeta Alexandru, președintele PNL București, sau deputatul Dan Vîlceanu, la Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru, liderul federației ProAgro.

Astăzi, Orban a avut o întâlnire cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu care a discutat despre situația economică a țării. El a precizat că vor exista discuții cu toți liderii formațiunilor politice care au susținut moțiunea de cenzură.

"O să susținem un Guvern PNL și nu am pus condiții pentru susținerea aceasta, ci am discutat chestiunile pe care ni le dorim de la acest guvern, care sunt în linii mari chestiuni care țin de minorități și de culte. (…) Ne-am dori, de exemplu, ca Departamentul pentru culte să rămână în subordinea primului ministru, așa cum a fost și până acum. Ne-am dori ca o serie de chestiuni legislative care rămăseseră restante legate de minorități, nu mă refer aici la legea-cadru, să le trecem în anul care urmează”, a afirmat liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, după întrevederea avută cu președintele PNL și  alți liberali, relatează Agerpres.

"Suntem departe de finalul negocierilor. Când vom finaliza toate discuțiile cu toate formațiunile vom prezenta soluția la care am ajuns", a afirmat Orban, adăugând că, "dacă a trecut moțiunea de cenzură, șansa ca viitorul Guvern să fie învestit va fi mai mare decât șansele să pice la vot".

Pro România exclude o participare la guvernare, PMP, în schimb, n-ar zice nu.